Mej traži podršku za sporazum o Bregzitu
Tereza Mej

Mej traži podršku za sporazum o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej će uoči glasanja, saopštiti poslanicima da je dobila dodatna uvjeravanja o sporazumu s EU o Bregzitu, u poslednjem pokušaju da izbjegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu.

Mej tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo "katastrofalne" posledice po vjeru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredijelilo za napuštanje Unije.

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unapijred objavljenim dijelovima govora, reći da bi "vjera naroda u demokratski proces i političare pretrpjela katastrofalnu štetu" ako sporazum bude odbijen, a Bregzit napušten.

"Svi imamo dužnost da primijenimo rezultat referenduma", navodi se u govoru.

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora, ali je on zapeo u britanskom parlamentu.

Mej je u decembru odložila glasanje o sporazumu da bi izbjegla ubedljiv poraz, ali nema mnogo naznaka da mu je podrška od tad porasla.

Nekoliko poslanika koji su se najprije protivili je promijenilo stranu i zauzelo se za sporazum, ali oni su i dalje u manjini u odnosu na one riješene da glasaju protiv.

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedjelja prije izlaska iz EU 29. marta.

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanijelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama.

Ukoliko sporazum sjutra ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedjeljka da pred parlament iznese novi predlog.

Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom "planu B".

Neki poslanici razmatraju načine da iskoriste parlamentarnu proceduru da bi oduzeli vladi kontrolu nad procesom Bregzita i da bi poslanici prostom većinom mogli da naznače novi plan za izlazak iz EU.

Međutim, budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvejsnija mogućnost da London zatraži odlaganje istupanja iz EU dok političari ne dođu do novog plana.

Beta/AP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.