Bečić i Abazović pozvali opoziciju na trajni bojkot

Bečić i Abazović pozvali opoziciju na trajni bojkot

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, na zajedničkoj press konferenciji Demokrata i URA-e saopštio je da je afera “Duško, Milo, Migo” najskandaloznija koju pamti crnogorska politička scena u poslednjoj deceniji, te da nedvosmisleno prevazilazi aferu “Snimak” iz 2012.

Snimak iz 2019. je, kako je rekao, konačno pokazao sve ono što se već znalo i da nijedan građanin Crne Gore nije bio iznenađen nakon snimka i optužbi finansijera DPS-a. 

Bečić je kazao da je jedinstveni bojkot 39 poslanika opozicije bio najefikasnije sredstvo demokratskog pritiska, zato što je sa jedne strane ogolijevao sav antidemokratski karakter ove vlasti, a sa druge strane nije davao mogućnost prljavim službama režima da ga obesmisle kako su radili sa nekim drugim metodama.

On je pozvao opozicione kolege da se vrate zajedničkom pritisku 39 poslanika.

Predlozi Demokrata i URA-e su, kako je saopšteno:

“1. Trajni bojkot Skupštine Crne Gore i svih njenih radnih tijela od strane 39 poslanika, uključujući i DPS Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva sve do ispunjenja uslova za poštene izbore;2. Trajno i čvrsto obavezivanje da sa DPS-om nećemo formirati predizbornu ili postiizbornu koaliciju na lokalnom ili državnom nivou, kao ni ulaziti u bilo kakve političke aranžmane;3. Definisanje zajedničkih uslova parlamentarne opozicije za poštene izbore  koji će se ispostaviti Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, bez čijeg ispunjenja nema održavanja narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Zajedničke uslove bi definisali ovlašćeni predstavnici parlamentarnih političkih subjekata;4. Obavezivanje da će, u slučaju neispunjena uslova za poštene izbore, cjelokupna opozicija bojkotovati naredne parlamentarne i predsjedničke izbore;5. Bojkot narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora  od strane cjelokupne opozicije podrazumijeva organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta”.

“Ukoliko je kolegama iz opozicije prihvatljiv ovakav pristup i predlog, spremni smo da organizujemo sastanak na nivou ovlašćenih predstavnika parlamentarnih političkih subjekata kako bi se navedeno potvrdilo i kako bi definisali zajedničke uslove za poštene izbore koje bi ispostavili međunarodnoj zajednici”, zaključio je Bečić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, ocijenio je da je Crna Gora spremna za opšti građanski bunt i istakao da je ovo najveća afera poslije 1997. godine koja je zadesila  društvo u kojoj  su akteri činovnici iz vlasti i da se ne smije preći preko ovoga.

On je istakao i da se svi izbori poslije ovog snimka mogu smatrati neregularnim, da je to bilo poznato i ranije ali da je sada dobilo pečat i dokumentovan prikaz.

On je zaključio da je sa kolegama iz Demokrata i sa ostalim opozicionim partijama spreman da učini sve kako bi dobili jednu normalnu, evropsku državu i društvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.