EU traži povlačenje taksi:  Priština će ostati zaglavljena

EU traži povlačenje taksi: Priština će ostati zaglavljena

EU, kao posrednik u dijalogu BG i PR, u ovom trenutku nema odgovor na pitanje kada bi proces sveobuhvatne normalizacije odnosa mogao biti nastavljen.

U Briselu tvrde da nije riječ o blokadi procesa, već da se sa prištinskom stranom prevashodno radi na rješavanju pitanja takse.

”Na sastanku sa novoformiranom delegacijom Prištine prošle nedjelje u Briselu jasno im je rečeno da EU želi da se tarife povuku i oni su to razumjeli. Stavljene su konkretne ideje na sto. Oni sada imaju svoj unutrašnji dijalog i čekamo da vidimo šta će iz toga proizaći”, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima. 

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u nedavnom razgovoru sa austrijskim novinarima takođe poručio da se nada ”odgovoru Kosova u narednim danima”. 

U Briselu ocjenjuju da će ”Priština ostati zaglavljena” na putu evrointegracija ukoliko ne poštuje obaveze iz CEFTA i duh Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, a kao ”veliki problem” navodi se i nepostojanje zajedničkog stava svih političkih činilaca u Prištini. 

U EU kažu da se tu može naći i smisao novoformirane delegacije Prištine, koja bi trebalo da bude ”mehanizam za donošenje zajedničkih pozicija” kosovske strane. 

”Tači ostaje glavni pregovarač na nivou predsjednika, ali je problem što na strani Kosova ima internih sukoba. Želimo da kad Tači dođe on ima i sveobuhvatni mandat, a ova delegacija je mehanazam koji može pomoći u tom smislu”, objašnjavaju u evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga. 

U Evropskoj komisiji takođe naglašavaju da oni konkretno sa prištinskom stranom trenutno rade na ”razrješavanju pitanja carina”, a sve zarad pomijeranja stvari u cjelokupnom procesu postizanja sveobuhvatnog rješenja za odnose Beograda i Prištine. 

”Čekanja nema, radi se na konačnom cilju, što je i bila ambicija od početka druge faze, ali i paralelno na deblokiranju situacije sa carinama”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.