SAD Kosovu: Ukinite takse, podrška nije bezuslovna

Pismena poruka

SAD Kosovu: Ukinite takse, podrška nije bezuslovna

Prištinski mediji javili su da su SAD tražile od Kosova da hitno ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, i da će, ukoliko do toga ne dođe, odložiti svoju pomoć Bezbjednosim snagama Kosova. SAD su navele da je uvođenje taksi urađeno bez konsultacija s Vašingtonom, dodajući da njihova podrška nije bezuslovna.

Prištinski mediji javljaju da su iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost i američkog Stejt departmenta kosovskim vlastima uputili pismenu poruku o njihovoj poziciji u odnosu na taksu na srpske i bosansko-hercegovačke proizvode.

U pismu od 8 tačaka se ističe da je Kosovo bez ikakvih konsultacija sa SAD uvelo taksu, i traži se da se one odmah ukinu, uz  navođenje da se one mogu ponovo uvesti ukoliko dogovor sa Srbijom propadne.

Takođe se ističe da ukoliko Kosovo hitno ne ukine tarifu, njemu će biti odložena pomoć u oblasti bezbjednosti, odnosno pomoć Bezbjednosnim snagama Kosova.

Navodi se da će, ukoliko dogovor sa Srbijom ne uspije zbog Kosova, tada odgovornost i posljedice snositi Kosovo ali i pojedinci odgovorni za to, kao i da će, zbog toga, "trpjeti" podrška SAD Kosovu, koja, kako su naveli, nije bezuslovna.

Sporazum (Prištine i Beograda) je strateški interes SAD i za nas je neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj, navodi se u tekstu koji prenose prištinski mediji.

Izrazili su razočaranje što nije bilo pozitivnih reakcija Vlade Kosova nakon što je američki predsjednik Donald Tramp uputio pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, već su dodati proizvodi koji podležu pod takse, prenosi Klan Kosova.

Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD, stoji u osmoj tački pisma.

Klan Kosova piše da je ova poruka poslata u pet kosovskih institucija diplomatskim kanalima.

Haradinaj: Privremeno ukidamo taksu uz međunarodne garancije 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je vlada Kosova spremna da privremeno ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Fejsbuku napisao da će takse i dalje biti na snazi "dokle god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje".

"Duboko sam ubedjen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali 'veliku knjigu'  o poglavljima i nacrt sporazuma", kazao je Haradinaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.