U gradovima postaviti znakove o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa
ilustracija

Preporuka Savjeta

U gradovima postaviti znakove o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa

Savjet za građansku kontrolu policije je preporučio Upravi policije da se kod lokalnih samouprava založi za postavljanje odgovarajućeg obavještenja, u formi znaka ili podsjetnika, na izlazu sa parkirališta o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu.

Dodaju da međunarodna iskustva potvrđuju da takav znak doprinosi povećanju upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbjednosti u saobraćaju. 

"Savjet je pozdravio napore direktora Policije i pozvao ga da nastavi da promoviše upotrebu sigurnosnog pojasa kod svih policijskih službenika kada prilikom obavljanja redovnih službenih zadataka učestvuju u saobraćaju. Savjet očekuje da se ne tolerišu izgovori i opravdanja, čak i onda kada se govori o efikasnosti u izvršavnaju zadataka. To je naročito važno zbog njihove bezbjednosti ali i zbog vidljivosti u javnosti i zastupanja ovog saobraćajnog pravila.", kazali su iz Savjeta.

Sa ovom preporukom Savjet je, između ostalih, upoznao Zajednicu opština Crne Gore, Auto-moto savez Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore. 

Savjet se, u kontekstu implementacije člana 24 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, interesovao kod direktora Policije za podatke o registrovanim izvršenim prekršajima u periodu od 1. januara 2018. do 15. decembra 2018. godine.

Uprava policije je obavijestila Savjet da je, u tom periodu, izdato 38.072 prekršajna naloga vozačima i/ili putnicima u motornom vozilu koji u saobraćaju na putu nijesu koristili sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila.

Takođe, Savjet je informisan da je, u istom periodu, izdato 712 prekršajnih naloga vozačima koji u putničkom vozilu nijesu posjedovali jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u teretnom vozilu ili autobusu dva takva prsluka, kada su učestvovala u saobraćaju.

"Savjet ocjenjuje da Uprava policije, kroz brojne kampanje i svakodnevnu primjenu policijskih ovlašćenja, preventivno i represivno, preduzima ozbiljan napor da kod svih učesnika u saobraćaju izgradi svijest o neophodnoj upotrebi sigurnosnog pojasa. Konkretne aktivnosti policijskih službenika, Sektora opšte nadležnosti i Uprave policije u cjelini zaslužuju pohvalu i podršku. Važno je pomoći Policiji i drugim nadležnim subjektima da nastave sa razvijanjem i drugih strategija koje će stimulativno uticati na unaprijeđenje kulture i bezbjednosti u saobraćaju.", kaže se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.