Emirati spremni da pomognu CG u razvoju vještačke inteligencije i nano-tehnologija
Foto: Kabinet Predsjednika CG

Susret Đukanovića i princa Mohameda u Abu Dabiju

Emirati spremni da pomognu CG u razvoju vještačke inteligencije i nano-tehnologija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Abu Dabiju sa Krunskim princom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, koji je istakao da za njegovu zemlju mnogo znači što je prihvatio poziv da uzme učešća u ceremoniji dodjele Zajed nagrade za održivost za 2019.

 On je naglasio da ovaj veliki međunarodni događaj dobija pravi smisao time što u njemu učestvuju prijatelji kao što je Crna Gora, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

AbuDabi4

Foto: Kabinet predsjednika CG

Đukanović i princ Mohamed su u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razmijenili mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa. 

"Đukanović upoznao je domaćina sa političkom situacijom u zemlji i regionu i konstatovao da se Crna Gora kontinuirano stabilno i dinamično razvija. Izrazio je pritom zabrinutost zbog nekih procesa u regionu, Evropi i na globalnom planu, i istakao da se nada da to neće dovesti u pitanje osnovni kurs državne politike naše zemlje i tempo kojim se razvija", saopšteno je.

Osim toga, visoki sagovornici razmijenili su informacije o mogućnosti realizacije krupnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane.

"Izraženo je uvjerenje da je veoma brzo moguće proširiti portfolio zajedničkih poslova u ovim oblastima, što bi bilo u obostranom interesu i dodatno vodilo ubrzanijem razvoju Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore je posebno potencirao razmjenu mišljenja o iskustvima Emirata u oblasti obrazovanja i razvoja novih tehnologija, naglašavajući potrebu njihovog transfera prema Crnoj Gori. On je istakao da je to jedan od strateških prioriteta u njegovom radu tokom predsjedničkog mandata.

Princ Mohamed podržao je taj pristup i predložio da se već tokom ovog boravka Đukanovića obave početni razgovori sa kompetentnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će imati zaduženje da pokrenu saradnju i pomognu Crnoj Gori u bržem usvajanju novih znanja i implementaciji rezultata primjene novih tehnologija.

AbzDabi5

Foto: Kabinet predsjednika CG

Njegova zemlja je spremna, kako je rekao, da pomogne Crnoj Gori da uhvati priključak sa modernim razvojem koji se bazira na vještačkoj inteligenciji i nano-tehnologijama, jer iz vlastitog iskustva znaju kako je to bilo kada su propustili poljoprivrednu i industrijsku revoluciju.

"Zato je danas jedan od tri vodeća univerziteta u zemlji Univerzitet za vještačku inteligenciju i oni će svoja dostignuća podijeliti s crnogorskim prijateljima", kazao je on.

Princ Mohamed je izrazio spremnost da posjeti Crnu Goru i predložio Đukanoviću da zvanično posjeti Emirate u terminu koji njemu bude odgovarao.

AbuDabi1

Foto: Kabinet predsjednika CG

Domaćini su predsjedniku Đukanoviću na dodjeli Zajed nagrade za održivost ukazali posebnu čast zamolivši ga da uruči jednu od glavnih nagrada u  oblasti obrazovanja Nacionalnoj srednjoj školi Muntinlupa sa Filipina.

AuDabi3

Foto: Kabinet predsjednika CG

Inače, na ovoj ceremoniji prisustvovalo je 13 šefova država, kao i visoki predstavnici vlada, intelektualnih i biznis krugova iz 175 zemalja.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.