Ambasada Srbije u PG

Srpski nacionalni savjet pisao ambasadi Srbije u Podgorici

"Nema potrebe za udvaranjem onima koji Srbe proglašavaju okupatorima CG"

Srpski nacionalni savjet uputio je otvoreno pismo Ambasadi Republike Srbije u Crnoj Gori i amabasadoru Zoranu Bingulcu, povodom "teškoća i diskriminacije kojima je izložen srpski narod od strane aktulene vlasti u Crnoj Gori".

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović zamolio je Bingulca da sa sadržajem pisma upozna državne institucije Republike Srbije, naročito Kabinet Predsjednika Republike Srbije, Vladu Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Upravu za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije i Poslaničku grupu prijateljstva sa Crnom Gorom.  

"Sa žaljenjem Vas obavještavamo da položaj srpskog naroda u Crnoj Gori iz dana u dan postaje sve nepodnošljiviji i da u ovom vremenu očigledna diskriminacija i netrpeljivost prema Srbima dostižu kulminaciju. Takav odnos posebno je uočljiv nakon proslave stogodišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Prijetnje kojima je aktuelna vlast pokušavala da spriječi obilježavanje ovih praznika srpskog naroda danas se brutalno ostvaruju, bez obzira što je Srpski nacionalni savjet, kao krovna organizacija srpskog naroda  u Crnoj Gori, proslave organizovao uz zakonsku i ustavnu mogućnost da po svom izboru obilježava nacionalne i vjerske praznike, što je u pravnom tumačenju na zahtjev Savjeta potvrdio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore", navodi Vuksanović u pismu.

Kako kaže, od najave Srpskog nacionalnog savjeta da će u protekloj godini glavne aktivnosti ove organizacije biti pokretanje inicijative za poništenje priznanja takozvane države Kosovo od strane Crne Gore, nakon izjave predsjednika Vlade u Prištini da je 85 odsto građana bilo protiv donošenja takve odluke, i obilježavanja Velike Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, prekinuta je svaka normalna komunikacija između institucija države Crne Gore i srpskog naroda, uz kako dodaje Vuksanović direktne prijetnje da će se država Crna Gora obračunati sa srpskim organizacijama koje svojim aktivnostima štite istorijsko pamćenje i postojanost srpskog naroda. 

"Srbima su danas u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, bez mogućnosti da kroz institucije države Crne Gore postignu ravnopravnost sa drugim nacionalnim zajednicama. 
Poseban oblik diskriminacije i poniženja, koje je aktuelna vlast namijenila srpskom narodu, jeste to što im je na neprijateljski i protivzakonit način nadredila Bošnjake i Albance, da oni budu ti od kojih će zavisiti sudbina srpskog naroda u Crnoj Gori. Naravno da su oni to sa zadovoljstvom prihvatili, pa je tako srpski narod, koji u ukupnom procentu stanovništva učestvuje sa skoro trideset odsto, u potpunosti obespravljen, ponižen i doveden na ivicu opstanka. Sve ono što je pripadalo srpskom narodu po stečenom pravu već nekoliko godina preliva se uglavnom bošnjačkim i albanskim organizacijama, koje svoju koalicionu pripadnost vlastima perfidno zloupotrebljavaju na štetu srpskog naroda", navodi se u pismu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kako kaže Vuksanović u potpunosti je pod kontrolom albanske zajednice, a Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prepušten je bošnjačkom uticaju, na način da ni u jednoj, ni u drugoj državnoj instituciji ne postoji zaposlen nijedan Srbin.

"Kako kod ovih institucija postoji jedina mogućnost za dobijanje sredstava za zaštitu nacionalnog identiteta, u ovoj i prošloj godini odbijeni su svi najznačajniji projekti srpskog naroda i svi oni čije su prijave bile ispisane ćiriličnim pismom, što je preporuka Savjeta srpskim organizacijama radi očuvanja srpskog jezičkog identiteta u Crnoj Gori.Raspoloživa budžetska sredstva, od oko milion i pet stotina hiljada evra, raspoređenih po javnim konkursima u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, uz očiglednu zloupotrebu falsifikovanja formalno-pravnih kriterijuma i zakonske procedure, među sobom su u najvećem procentu podijelile bošnjačke i albanske organizacija i pojedinci, prekidajući tako najznačajnije srpske projekte, posebno one vezane za medijsku zaštitu srpskog identiteta. Na taj način su srpskim organizacijama oteta sva ona sredstava, i još značajno više od toga, kojima je Vlada Republike Srbije pomogla srpske medije u Crnoj Gori", saopšteno je.

U oduzimanju prava srpskom narodu, zvanična vlast prema riječima Vuksanovića koristi sve mogućnosti zloupotreba zakonske procedure.

"Srpske organizacije i pojedince u Crnoj Gori javno kažnjavaju i diskriminišu po svim osnovama, pa je sve primjere poniženja i nepravdi nemoguće nabrojati", dodaje on.

Očigledno je smtara da bez uticaja i podrške Republike Srbije srpski narod u Crnoj Gori ne može opstati, osim uz uslov promjene sopstvenog identiteta.

"Republika Srbija ima i pravo i obavezu da vodi računa o srpskom narodu u Crnoj Gori i zvanično njegova prava uzme u zaštitu. Iz tog razloga je neophodno da državne institucije Republike Srbije hitno i u direktnoj komunikaciji od vlasti u Crnoj Gori zatraže rešenje za srpski narod kako bi se precizno znalo šta Srbi u Crnoj Gori mogu da ostvare kao narod. 
U ovom trenutku neubjedljiv je odnos institucija Republike Srbije prema progonu srpskog naroda u Crnoj Gori. Nema potrebe za povlađivanjem i udvaranjem onima koji promovišu antisrpsku histeriju i Srbe proglašavaju agresorima i okupatorima Crne Gore. Otvoreni pritisci i ukidanje stečenih prava srpskom narodu ne mogu se rešavati kroz preporuke ulaska u koaliconu vladu, jer bi to predstavljalo žrtvovanje sopstvenog naroda, koje je već viđeno kroz asimilaciju gotovo svih onih koji su bili ili postali dio državne ili lokalne vlasti u Crnoj Gori. 
Osim vama, kao matičnoj državi, Srpski nacionalni savjet se zbog očiglednih zloupotreba aktuelne vlasti u Crnoj Gori prema srpskom narodu obratio i pravosudnim organima radi zaštite zakonitosti i oduzetog prava na ravnopravnost. Naša nadanja u crnogorsko pravosuđe nijesu velika, jer za srpski narod u Crnoj Gori još uvijek važi ona izreka iz zlih vremena: “S kadijom se tužiš, kadija ti sudi“. Od vas, draga braćo, odnosno od državnih institucija Republike Srbije očekujemo bez oklijevanja konkretno reagovanje po pitanju statusa i položaja Srba u Crnoj Gori. Ukoliko vi ne budete znali za nas, Srbi u Crnoj Gori čuvaće svoj identitet makar i pojedinačnim odnosom prema srpskom zajedništvu, tradiciji i kulturi", piše u otvorenom pismu Srpskog nacionalnog savjeta Ambasadi Srbije u Crnoj Gori.
            

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.