Amfilohije: U Novoj godini da se obnovimo neprolaznom Hristolikom ljubavlju
Foto: Jovan Radović

Služio moleban povodom pravoslavne Nove godine u hramu u PG

Amfilohije: U Novoj godini da se obnovimo neprolaznom Hristolikom ljubavlju

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je u ponoć 13/14. januara Moleban povodom pravoslavne Nove godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Čestitajući nastupajuće 2019. ljeto Mitropolit je kazao da je jedino novo pod suncem, što ljudsku prirodu čini novom i obnavlja sveljudsku tvorevinu, rođenje Isusa Hrista, Sina Božijeg, u Vitlejemu i Njegovo povijanje u jasla.

Mitropolit je pozvao sve narode da se u Novoj godini obnovimo neprolaznom Hristolikom ljubavlju podsjećajući da je Njegovo rođenje zapravo rađanje novoga, obnovljenoga čovjeka.

„Ne samo onako kako ga je Bog stvorio po slici i po prilici Svojoj, nego onako kako ga je Bog zamislio od njegovoga nastanka. Ljudska priroda koja je raslabljena grijehom i otpadništvom od Boga i zakona Božijega i ona je primanjem prirode Jedinorodnoga Sina Božijeg postala nova priroda a čovjek – novi, obnovljeni, čovjek koji nije stvoren za prolaznost i ništavilo nego za besmrtnost i neprolaznost. U tome je novina Hristovog rođenja i ova Nova godina dobrote Gospodnje", kazao je Amfilohije.

Amfilohije je poučio vjerni narod da je jedino novo pod suncem, jedina Nova godina Gospodnja, upravo On rođen od Duha Svetoga i Presvete Djeve.

„Jedinorodni Sin Božji koji je žrtvovao Sebe za život svijeta, Svojom žrtvom, raspećem. On je otkrio da je Bog zaista ljubav a ne samo priča o ljubavi, neki daleki bog, nego da je On onaj koji je istinska i prava ljubav, koji se kao takav otkriva i svojom ljubavlju grli siromašne, potlačene i ponižene, i daruje vid slijepcima duhovnim. Tom Bogu i jedino Njemu mi je klanjamo i tu i takvu Novu godinu Gospodnju proslavljamo.Zato što je ta godina Gospodnja vezana za Njega kao istinu vječnu i neprolaznu i vremena, i prostora, i ljudskog bića, zato je ona Nova godina Gospodnja. Tu Novu godinu Gospodnju mi čestitamo vama, ovome gradu, sveukupnom našem narodu i svim zemaljskim narodima, jer ta novina On kao jedino novo pod suncem, On je onaj koji obnavlja sve i preziva na ljubav prema siromašnima i bijednima, potlačenima i prema slijepiima. Priziva sve ljude da ponesu Njegov krst i budu svjedoci Njegove ljubavi i žrtvovanja za život svijeta", kazao je Amfilohije.

28

Dodao je da tek onda kada čovjek primi Hrista u sebi, on postaje zaista novo obnovljeno, neprolazno biće i "da smo svi prizvani da budemo Njegovi nosioci, da se On useli u nas pun blagodati istine, vječnoga i neprolaznoga života".

 Amfilohije je pozvao sve da se u Novoj godini obnove neprolaznom Hristolikom ljubavlju.

„Zato neka je srećna ova Nova godina Gospodnja, godina dobrote Gospodnje! I neka bi se mi obnovili u ovoj Novoj godini ovakvom ljubavlju Hristolikom koju nam je otkrio i donio i posvjedočio On koji je vječna i neprolazna ljubav. On koji nam otkriva Oca kao tvorca neba i zemlje i daruje Duha Svetoga životvornoga i priziva svako ljudsko biće da se obnovimo Svetom tajnom krštenja u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Da se obnovimo tom vječnom obnovom, koju samo Bog daruje ljudima, koji jeste sam Bog koji se uselio u nas pun blagodati i istine“, zaključio je Mitropolit Amfilohije u besjedi nakon molitvenog dočeka Nove 2019. godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.