Večeras Nova godina po Julijanskom kalendaru
ilustracija

Doček na otvorenom u Beranama

Večeras Nova godina po Julijanskom kalendaru

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Julijanskom kalendaru večeras obilježavaju Novu godinu.

Dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru obilježava se molitvom u ponoć (moleban) na kojoj se vjernici mole za zdravlje, za uspjeh i blagoslovljenu godinu koja dolazi.

 Novu godinu po julijanskom kalendaru obilježavaju ruska, srpska, gruzijska pravoslavna crkva, kao i Sveta gora i jerusalimska patrijaršija.

Tradicija obilježavanja Nove godine po Julijanskom kalendaru postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester) i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar uveo je rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak na Gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac tog kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar nosi ime.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske služiće večeras  u ponoć Moleban za novo ljeto dobrote Gospodnje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Svečani doček Pravoslavne nove godine organizuju Opština Berane i Turistička organizacija na beranskom šetalištu u ulici Igumana Mojsija Zečevića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.