CKCG: Obučeno 8 novih spasilaca za spasavanje na uređenim skijalištima
Foto: CKCG

CKCG: Obučeno 8 novih spasilaca za spasavanje na uređenim skijalištima

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima, Crveni krst Crne Gore i Opštinska organizacija Crvenog krsta Kolašin su u prethodnom periodu aktivno radili na osnaživanju kapaciteta za obavljanje aktivnosti u ovoj oblasti.

"Zahvaljujući saradnji sa Bugarskim Crvenim krstom i njihovom Službom za spasavanje na planinama, koja je članica IKAR-a (Međunarodna organizacija za alpsko spasavanje), 2016. godine obučena je prva grupa volontera za rad na uređenim skijalištima", kazali su iz CKCG-a.

Imajući u vidu proširivanje kapaciteta ski centara u Crnoj Gori, Crveni krst Crne Gore je organizovao i drugu obuku za spasavanje na uređenim skijalištima, uz podršku Bugarskog Crvenog krsta i njihovih instruktora.

IMG5452

Foto: CKCG

Kako su naveli, obuka je trajala u periodu od 8. do 12. januara 2019. godine i održana je u Kolašinu.

Instruktori Bugarskog Crvenog krsta i njihove Službe za spasavanje na planinama su tokom pet dana aktivno radili sa 8 volontera Crvenog krsta Kolašina.

Iz CKCG- su naveli da se obuka sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela i obuhvatala je sljedeće oblasti – tehnike skijanja, prva pomoć sa akcentom na povrede ekstremiteta, politraume, hipotermiju i sl, evakuacija i transport povrijeđenih, opasnost od lavina, itd.

IMG5452

Foto: CKCG

Po završetku obuke, polaznici su prošli i praktični i teorijski test i dobili licence koje će im omogućiti angažman na uređenim skijalištima. 

"Kontinuiranom edukacijom i održavanjem i nabavkom neophodne opreme za rad, Crveni krst Crne Gore nastavlja da jača svoje kapacitete u ovoj oblasti, u cilju ispunjavanja zakonskih obaveza, ali i doprinosa bezbjednosti svih posjetilaca uređenih skijališta", navode iz CKCG-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.