Koja je idealna sobna temperatura, i zašto je muškarcima toplije nego ženama?
ilustracija

Istraživanje pokazalo

Koja je idealna sobna temperatura, i zašto je muškarcima toplije nego ženama?

S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istovremeno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate "Corgi Homeplan" pokazuje da se zbog tog "problema" prepire trećina parova. Tačnije četrdeset posto žena potajno podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju što su ga prije par godina proveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 stepeni Celzijusa, što je za 2 i po stepena više nego kada su muškarci posrijedi.

S druge strane, idealna temperatura vazduha za spavanje kreće se od 16 do 20 stepeni. Temperature ispod ili iznad tog raspona mogu razbuditi usnulog čovjeka. To su oni trenuci kada u polusnu tražite dodatni pokrivač ili se probudite da bi sa sebe skinuli donji dio pidžame.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri stepena Celzijusa niža nego kod muškaraca.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim venama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjećaj topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utječe na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.