Kuljača ranije izašao iz zatvora zbog dobrog vladanja
Rajko Kuljača

Nije imao disciplinskih prekršaja, niti je pokazao sklonost ka konfliktnim situacijama

Kuljača ranije izašao iz zatvora zbog dobrog vladanja

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača proveo je u spuškom zatvoru pola godine manje od predviđene kazne jer je podgorički Viši sud prihvatio njegovu molbu za uslovni otpust, piše Dan.

 On je pušten u avgustu prošle godine i to ne jer je platio, već zato što je odlužio dvije trećine kazne i u tom periodu pokazao je dobro vladanje.

Viši sud je prihvatio Kuljačinu molbu jer je odslužio dvije trećine zatvorske kazne. Zbog malverzacija u aferi „Zavala”, u kojoj je sa još desetak osoba oštetio opštinsku kasu za 820 hiljada eura, on je najprije osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud preinačio tu kaznu na dvije i po godine.

Kako se navodi u rješenju Višeg suda, imajući u vidu da je Kuljača dobro vladao tokom izdržavanja kazne, sud je prihvatio sve činjenice koje su njegovi pravni zastupnici iznijeli u molbi da mu se odobri uslovni otpust. Međutim, sud nije cijenio činjenicu da se radi o javnom funkcioneru koji novac stečen kriminalnim aktivnostima nije vratio državi.

U rješenju se navodi da će sud opozvati uslovni otpust ako osuđeni dok je na uslovnom otpustu učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora preko jedne godine, a uslovni otpust može biti opozvan i ako uslovno otpušteni učini jedno ili više krivičnih djela za koja mu je izrečena kazna zatvora do jedne godine.

U izvještaju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija koji je dostavljen sudu navodi se da Kuljača ranije nije osuđivan, da je u pritvoru bio od 24.12.2010. do 28.6.2011. i da se sam javio na izdržavanje kazne. Navodi se i da je prema ustanovi i službenicima pokazao poštovanje u cilju pozitivne stimulacije zatvorenika i da je zbog svega toga premješten je u poluotvoreno odjeljenje sa radnim rasporedom u zatvorskoj kantini.

U tom izvještaju piše da je osuđeni Kuljača uvijek odgovorno izvršavao radne zadatke i da je pomagao i drugim zatvorenicima, te da nije imao disciplinskih prekršaja, niti je pokazao sklonost ka konfliktnim situacijama.

“Komunikativan je, neposredan, spreman za saradnju i psihosocijalno otvoren. Negativno doživljava zatvor i osjeća nelagodnost sagledavajući sebe kao zatvorenika i počinioca krivičnog djela u poznim godinama, a po izdržanoj kazni ima planove da se posveti funkcionisanju u krugu porodičnog sistema, s obzirom da se njegova porodica bavi ugostiteljstvom”, piše u izvještaju koji je iz ZIKS-a proslijeđen sudu.

U obrazloženju odluke o prihvatanju uslovnog otpusta navodi se da je sud razmotrio cjelokupne spise predmeta i zaključio da su ispunjeni uslovi za odlučivanje, pa je, shodno članu 122 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, donio ovakvu odluku bez održavanja ročišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.