Golubović: Crnogorska ekonomija će i u ovoj godini zabilježiti rast preko četiri odsto
Vlastimir Golubović

Prošla godina bila rekordna po rastu ekonomije

Golubović: Crnogorska ekonomija će i u ovoj godini zabilježiti rast preko četiri odsto

Crnogorska ekonomija će i u ovoj godini zabilježiti rast preko četiri odsto, očekuju u Privrednoj komori.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović u razgovoru za “Novu M” kaže da je poslovni ambijent u našoj zemlji dobar te da moramo iskoristi prednosti domaće ekonomije.

On je kazao da je prošla godina bila rekordna po rastu ekonomije. Dodajući da treći kvartal koji je završen sa rastom od pet odsto, što Crnu Goru svrstava na trećem mjestu u Evropi.

Projekcija Ministarstva finansija je kako je kazao, da će ove godine zabilježiti rast od 2,8 odsto, što u Privrednoj komori smatraju nerealnim pa vjeruju da ćemo preskočiti četiri odsto BDP-a.

„Očekujem da se taj rast nastavi i u sljedećoj godini možda ne ovim intezitetom koji je bio. Autoput će se realizovati i u sljedećoj godini, započeti projekti u sektoru turizma će se raditi, oprivodi se kraju veliki projekat energetskog kabla i postavljanje visokonaponske mreže od Tivta do Pljevalja. Naša turistčka privreda će i dalje rasti i očekujemo izgradnju novih hotela, razvoj naših infrastrukturnih projerkata na sjeveru posebno kada su u pitanju naši Ski centri", naveo je Golubović.

Podsjeća da je u prošloj godini povećana spoljnotrgovinska razmjena 12 odsto. prema njegovim riječima više se uvozilo, ali i izvozilo. 

Predsjednik Privredne komore priznaje da imamo visok spoljno trgovinski deficit pa upravo taj problem stavlja na spisku prioriteta za ovu godinu.

„Naš partner najveći i u uvozu i izvozu je Srbija. Mi u Srbiju iѕvozimo 38 odsto našeg ukupnog izvoza ali zato i uvozimo preko 450 miliona. Drugo naše izvozno tržište je Mađarska, BiH, dok drugo uvozno tržište je Kina, a sljedeće je Njemačka. Uvozimo opremu, mašine, električna ulja i građevinskih materijala koji su potrebni za izgradnju infrstrukturnih projekata“, kazao je on.

Poslovni ambijent u našoj zemlji je, kaže Golubović, dobar. Dodajući da moramo iskoristiti brojne prednosti domaće ekonomije ali i raditi na nedostacima.

Glavni zadatak je, kaže podizanje konkurentnosti.

„Moramo imati konkurentan proizvod da bi mogli da izađemo na regionalno, a posebno na evropsko tržište. Za podizanje konkurentnosti mnogo je značajan regulatorni okvir“, ističe Golubović.

On navodi da se na tom polju radilo dosta.

Predstavnici Privredne komore uključeni su u izradi zakona, a u  prošloj godini učestvovali su u pripremi njih 40. 2018-tu obilježilo je i donošenje novog Zakona o privrednoj komori. No, ponosan je Golubović na sve ono što je lani urađeno u instituciji na čijem je čelu. 

"Nešto što smo u ovoj godini posebno uradili jeste obilazak privrednih subjekata i tu moram da se pohvalim da su kolege iz komore od maja mjeseca do kraja decembra obišli oko 1400 preduzeća pri čemu su napravili 1200 upitnika i napravili istraživanje koje će nam pomoći da posebno usmjerimo pažnju na neke stvari u narednoj godini. Privredna komora je članica međunarodnih komorskih asocijacija, a komorski investicioni forum je najmlađe tijelo koje je osnovano 2016. godine na bazi Berlinskog procesa. Sekretarijat foruma je bio u Trstu, a od ove godine njegovo sjedište biće u Podgorici", zaključio je predsjednik Privredne komore.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.