Huavej otpustio radnika koji je u Poljskoj uhapšen zbog špijunaže
Foto: Ilustracija

Huavej otpustio radnika koji je u Poljskoj uhapšen zbog špijunaže

Kineski telekomunikacioni div Huavej saopštio je da je otpustio svog radnika koji je uhapšen u Poljskoj pod sumnjom za špijunažu.

Huavej navodi da navodne akcije njihovog radnika "nemaju veze s kompanijom".

Dodaju i da je odluka o njegovom otpuštanju donesena zbog toga što je taj incident naštetio ugledu Huavej.

Poljske vlasti uhapsile su u petak Vanga Veidžinga, radnika Huaveja iz Kine, i jednog poljskog kibernetičkog stručnjaka, bivšeg agenta unutrašnje službe bezbjednosti, zbog špijunaže, što bi moglo da pojača zabrinutost Zapada u pogledu opreme koju prodaje ta kompanija.

"Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektronskoj kompaniji.... a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem", rekao je u petak Maciej Vasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za poljsku novinsku agenciju PAP.

Portparol poljskih službi bezbjednosti rekao je za Rojters da se navodi o špijunaži odnose na akcije pojedinaca i da nisu direktno povezane s firmom Huavej.

U decembru su kanadske vlasti uhapsile Meng Vanžou, glavnu finansijsku direktorku Huaveja, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.

Američke obavještajne agencije navode da je Huavej povezan s kineskom vladom i da bi njegova oprema mogla da sadrži komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen, a kompanija je uvijek demantovala te navode.

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i kompanija da razmotre hoće li dopustiti korišćenje opreme Huaveja u svojim telekomunikacionim mrežama.

Poljski ministar unutarnjih poslova Joakim Brudzinski izjavio je u subotu da bi EU i NATO trebalo da porade na zajedničkom stavu o tome hoće li isključiti Huavej sa svojih tržišta.

Rojters

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.