Ivanka Tramp na čelu Svjetske banke?

Ivanka Tramp na čelu Svjetske banke?

Kćerka predsjednika SAD Donalda Trampa jedna je kandidatkinja za predsjednika Svjetske banke.Kako piše businessinsider.com, ona bi zamijenila predsjednika Svjetske banke u odlasku dr Džim Jong Kima.

Kimovo iznenadno napuštanje Banke bilo je veliko iznenađenje za zaposlene. 

Trampova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama kao što je Svjetska banka. Ovog puta, oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru Banke. 

Drugi mogući američki kandidati za vođenje Svjetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove David Malpas, direktor USAID-a Mark Grin i bivši ambasador UN-a Niki Hali. 

Za razliku od nekih drugih predloženih kandidata, Ivanka nema iskustva u ekonomiji međunarodne trgovine, ali je bila poslovna žena. 

Prije dolaska u Bijelu kuću, gdje sada radi kao savjetnica, radila je kao potpredsjednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji. Imala je i sopstvenu modnu liniju, koju je prošlog ljeta zatvorila. 

Predsjednik Tramp je ranije nagovještavao da bi Ivanka mogla biti zamjena za odlazećeg američkog ambasadora u UN-u Niki Hejli. Međutim, na to mjesto je imenovana Heder Nauert portparolka Stejt Departmenta. 

Podsjećamo, Svjetska banka sa sjedištem u Vašingtonu, osnovana je posle Drugog svjetskog rata za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u ekonomijama u razvoju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.