DF: Doček Pravoslavne u hramu, nećemo pristati da budemo građani drugog reda

DF: Doček Pravoslavne u hramu, nećemo pristati da budemo građani drugog reda

Demokratski front (DF) dobio je rješenje kojim podgorička lokalna uprava zabranjuje organizaciju pravoslavne Nove godine na centralnom trgu.

Nakon konsultacija sa mitropolitom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohijem, odlučili su da ne prihvataju eventualne rezervne lokacije, i da će pravoslavnu Novu godinu proslaviti u Hramu Hristovog Vaskrsenja, gdje će u ponoć biti služen Moleban.

Kako su saopštili, pravoslavna zajednica će širom Crne Gore, kao i svake godine, uprkos raznim opstrukcijama, proslaviti Srpsku novu godinu na tradicionalan način i, poručuju, niko ih u tome ne može spriječiti.

Iz tog opozicionog saveza navode da nikada nećemo pristati da budu građani drugog reda, a upravo je to, tvrde, lokalna uprava ovim potezom željela.

"Nismo primijetili da je bilo ko sprječavao da se na ovom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, niti su tada smetale kućice na trgu koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava Srpske nove godine. Evidentirali smo i ranije, u više navrata, antisrpsko ponašanje Ivana Vukovića, ali ovo sad ima i dozu bezobrazluka zato što se potpuno jasno koriste različiti aršini za organizaciju ova dva dočeka.Podsjećamo, u programu ,,Podgoričkog prazničnog bazara'' jasno piše da on traje od 19. decembra do 10. januara, a naknadno je produženo do 15. kako bi se to iskoristilo kao jeftini izgovor za zabranu održavanja naše proslave. Jasna nam je namjera ovdašnjeg zakašnjelog brozoida u liku gradonačelnika, da ovakvim potezima pojača diskriminaciju nad srpskim narodom i pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori", saopštili su iz DFa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.