Pomoć od bankarskog ombudsmana građani traže najviše zbog provizije
ilustracija

Pomoć od bankarskog ombudsmana građani traže najviše zbog provizije

Bankarskom ombudsmanu u prošloj godini se za pomoć obratilo 470 klijenata i žiranata banaka i mikrokreditnih institucija, piše Pobjeda.

“Klijenti su se žalili na visoke provizije i naknade, posebno u platnom prometu sa inostranstvom. Naročito su se žalili na visoke provizije na penzije iz inostranstva. Puno žalbi je bilo i na blokadu više od pola zarade i penzije, kao i drugih primanja, od strane banaka, po kreditnim i drugim obavezama. Visoki iznosi troškova na tekuće račune, kreditne kartice i minusna stanja tekućih računa su među žalbama klijenata”,  kaže bankarski ombudsman dr Halil Kalač.

I dalje stižu žalbe na neoslobađanje hipoteke i drugih kolaterala, srazmjerno vraćenom kreditu.

“Korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima CHF prigovorili su na nesprovođenje dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, od strane Adiko banke, HETE i B2 kapital. Navode da su se obratili tužbom nadležnom sudu. Sporovi po podnijetim tužbama dugo traju”,  naveli su u obraćanju ombudsmanu.

Klijenti se takođe žale na stalni pad kamata na štednju.

“Među žalbama je i neprihvatanje od strane banaka ili MFI reprogramiranja ranije odobrenih kredita, u cilju olakšanja izmirenja obaveza”,  kaže Kalač.

Bankarski ombudsman je građane koji imaju probleme u realizaciji hipotekarnih kredita, odnosno zahtjeva za njihovim restrukturiranjem uputio da se zahtjevom obrate bankama u skladu sa zakonom.

Ne prestaju ni žalbe žiranata koje su uglavnom vezane za period kreditne ekspanzije.

“Žiranti se žale na odobravanje kredita, od strane banaka i MFI, u periodu kreditne ekspanzije, kreditno nepodobnim klijentima, kao i na pasivnost banaka i MFI da naplate kredit od klijenta i dovođenje žiranata u loš položaj zbog blokade zarade/penzije. Njihove žalbe se odnose i na nedostupnost informacija i dokumentacije o kreditu klijenta, o visini duga klijenta po kreditu i nedobijanje podataka o drugim žirantima”, kaže Kalač.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.