Haos u Srbiji: Snijeg neprestano pada, u pojedinim opštinama proglašena  vanredna situacija
Foto: Tanjug

Visina snijega i do dva metra

Haos u Srbiji: Snijeg neprestano pada, u pojedinim opštinama proglašena vanredna situacija

Zbog snijega koji neprestano pada skoro 24 sata otežan je život u mnogim dijelovima Srbije, a u pojedinim opštinama proglašena je vanredna situacija.

Zbog sniježnih nanosa u nekim krajevima sela su odsječena od svijeta i bez struje već nekoliko dana.

U opštini Lučani danas je proglašena vanredna situacija zbog snijega koji neprekidno pada 24 sata, a mnogi regionalni putevi su neprohodni, prenio je RTS.

Vanredna situacija uvedena je u srijedu u Novoj Varoši, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsječeno od svijeta zbog snijega koji sedam dana pada u tom kraju. 

Na nekim mjestima snijeg je dostigao visinu i do jednog metra, a najteže je u Božetićima. 

8435402705c3782647c407147419173v4big

Foto: Tanjug

Snijeg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vjetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćanog raskvašenog snijega. 

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard" čiste ručno, lopatama pješačke prelaze i trotoare na mostovima, dok mašine za čišćenje snijega kruže gradom i čiste prilaze javnim ustanovama, bolnicama, školama i administrativnom centru. 

Snabdijevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno, izjavili su danas Tanjugu gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsjednik opštine Paraćin Saša Paunović. 

Mještani Brodareva, gdje su putevi zavijani, pronašli su danas oko podne promrzlog muškarca u snijegu, a zbrinuli su ga rođaci. 

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsječena usljed obilnih sniježnih padavina koje su pogodile ovaj kraj, a najugroženija sela su Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela preko 700 metara nadmorske visine. 

"Mještanima najugroženijih sela prošle i ove godine podijelili smo ukupno 50 raonika kako bi mogli lakše da očiste sniježne nanose. Mi čistimo koliko možemo, a prioritet dajemo putevima kojima djeca idu u školu i gdje ima korisnika hemodijalize", rekao je predsjednik ivanjičke opštine Zoran Lazović.

Visina snijega je u pojedinim krajevima i do dva metra. 

4609204685c3780705cd68642355833v4big

Foto: Tanjug

Kritično je i u Prijepolju gdje na višim kotama ima i do metar snijega. 

Takva situacija je u Gornjim Babinama gdje je dvadesetak domaćinstava odsječeno od svijeta. 

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak popodne pronađena mrtva u snijegu, preminula je od posljedica smrzavanja. 

Gotovo na svim putevima na Kosovu i Metohiji saobraćaj je otežan zbog gustog snijega koji pada, a posebno je zbog dubokog snijega i niskih temperatura teška situacija je na autoputu Priština - Uroševac. 

Zbog gustog snijega koji neprestano pada od juče saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a, kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok snijeg ne prestane da pada. 

Zamjenik kosovskog ministra za infrastrukturu Redžep Kadriju, međutim, za Ljami onlajn kaže da svi putevi prohodni i da su ekipe za čišćenje snijega cijelu noć bile na terenu.

Tanjug

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.