Crna Gora učešćem u eFP misiji potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti
Foto: Gov.me

Ivanović sa letonskim kolegom Karlsbergsom

Crna Gora učešćem u eFP misiji potvrđuje posvećenost jačanju globalne stabilnosti

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas u Rigi sa sa političkim direktorom Ministarstva odbrane Letonije, Janisom Karlsbergsom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su iskazali spremnost za unapređenje odbrambene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, koja je inicirana 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

U fokusu razgovora Ivanovića i Karlsbergsa bila je predstojeća posjeta Letoniji ministra odbrane Crne Gore, Predraga Boškovića, kao i nedavno upućivanje Izviđačkog odjeljenja Vojske Crne Gore u misiju Ojačano prisustvo NATO na Istoku (eFP, enhanced Forward Presence).

"Ivanović je kazao da naša zemlja prisustvom u Letoniji dokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a ujedno unapređuje operativne sposobnosti i interoperabilnost Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ivanović je informisao Karlsbergsa o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore, o progresu implementacije Ciljeva sposobnosti, promovisanju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, kroz sprovođenje NATO politike „otvorenih vrata“, kao i o pružanju podrške zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva.

"On se i zahvalio na podršci koju je Republika Letonija pružila u usavršavanja crnogorskih oficira i službenika Ministarstva odbrane na Baltičkom odbrambenom koledžu", saopšteno je.

Karlsbergs je istakao da se Crna Gora dokazuje kao pouzdan i kredibilan saveznik i naglasio da će Letonija nastaviti da podržava Crnu Goru i njene napore na putu evropskih integracija.

"On je ocijenio da je doprinos Crne Gore eFP misiji još jedan dokaz crnogorske posvećenosti jačanju globalnog mira i stabilnosti", kažu iz Ministarstva.

Dvoje kolega su razmijenili mišljenja i o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i stabilnosti balkanskog i baltičkog regiona, naglašavajući značaj zajedničkog suprotstavljanja izazovima kroz aktivan nacionalni doprinos kolektivnom sistemu odbrane. 

Ivanović se sastao i sa ambasadorom Edgarsom Skujom, generalnim direktorom za bezbjedonosnu politiku i međunarodne organizacije u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Letonije, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji. Zaključeno je da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.