Jakutija: Temperatura se spustila na minus 48 stepeni Celzijusovih
Foto:Tanjug/AP

Jakutija: Temperatura se spustila na minus 48 stepeni Celzijusovih

Temperatura vazduha u ruskoj oblasti Jakutiji spustila se na minus 48 stepeni Celzijusovih, a u nekim područjima otkazana je nastava.

Vanredne mjere primjenjuju se na ovom ruskom dalekom sjeveru, oko 4.900 kilometara istočno od Moskve.

Ovaj ledeni talas, koji nije neuobičajen za Jakutiju, zahvatio je sjever i sjeveroistok regiona.

Temperatura niža od 45 stepeni Celzijusa izmjerena je na 12 lokacija, a minus 48 stepeni zabilježeno je u selu Džardžan, na sjeveru Jakutije.

Regionalne službe za vanredne situacije saopštile su da su im prioritet lokalni i takozvani zimski putevi, odnosno zaleđene rijeke i jezera.

"Imajući na umu velike razdaljine između nenaseljenih područja savjetujemo vozačima da ne idu sami na put bez prateće opreme i moguće dodatnih vozila. Takođe, vozači treba da provjere operativne funkcije vozila, termalnu izolaciju, kao i da li imaju dovoljno hrane i goriva, jer ukoliko se automobil ili drugo vozilo pokvare u tundri i tajgi to može da znači gubitak života", saopštile su službe za vanredne situacije, prenio je TASS.

U nekim područjima otkazana je nastava, a zimski raspust je produžen u osnovnim školama u Jakutsku i nekim drugim oblastima.

Nastava u osnovnim školama obično se otkazuje ako temperatura padne na minus 45 stepeni, dok je u srednjim i višim školama ta granica minus 48, odnosno minus 50 stepeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.