Bošković: Velikodržavni projekti više ne mogu uključivati ni jedan dio crnogorske teritorije
Predrag Bošković

Odluka o članstvu u NATO najispravnija u novijoj crnogorskoj istoriji

Bošković: Velikodržavni projekti više ne mogu uključivati ni jedan dio crnogorske teritorije

Ostvareni rezultati u sistemu odbrane tokom 2018-te jako su dobri, kaže ministar odbrane Predrag Bošković. Sumirajući prethodnu godinu ističe da je ona jedna od najznačajnijih u razvoju resora na čijem je čelu uz ostvarene mjerljive rezultate u reformi i modernizaciji vojske Crne Gore.

Potvrdilo se, kazao je Bošković u intervjuu Novoj M, da je odluka o punopravnom članstvu u NATO najispravnija u novijoj crnogorskoj istoriji i da je donijela mnoge benefite, kako nacionalnom sisitemu odbrane tako i cijelom društvu. 

Članstvom u NATO dobili smo trajnu stabilnost te Bošković  naglašava da je bezbjednost naših granica zagarantovana. Stoga, kako dodaje, svi velikodržavni projekti koji su se javljali ili su i dalje prisutni definitivno više ne mogu uključivali ni jedan dio crnogorske teritorije. Sada je prioritet cijelog društva ekonomski i demokratski razvoj a tome umnogome pomaže punopravno članstvo u Alijansi. To potvrđuju i brojke. 

„Kada je u pitanju ekonomija evidentno je da je priliv stranih direktnih investicija iz zemalja NATO-a porastao za 250 procenata u prvoj godini našeg članstva nego što je bilo u godini pred članstvo. Kada je u pitanju turizam koji je dolazio iz zemalja članica NATO porastao je za više od 25 procenata, veliki broj crnogorskih kompanija dobio je mogućnost da proizvode plasira na jednom ogromnom tržištu, tržištu 29 članica NATO-a“.

Komentarišući kako je kazao, zlonamjerne komentare oko toga koliko CG troši sada na odbranu, kazao je da nas članstvo u NATO košta 450 hiljada eura.

"To je oko 70 centi po glavi stanovnika, sve ovo što izdvajamo sada- i nabavka 3 multifuncionalna helikoptera i nabavka lakooklopnih vozila bi bila potreba CG bila da je članica NATO-a ili ne. Mi smo imali potrebu za ovom opremom mnogo ranije“, kazao je Bošković za Novu M.

Te letjelice su, kaze Bošković,  mnogo više iznad potreba crnogorske vojske.

„Mislim da su sada kapaciteti za borbu protiv požara, medicinske potrebe, i ono što je sve Crnoj Gori nedostajalo u nekom prethodnom periodu sada smo omogućili“.

Odluka o članstvu u NATO je, prema njegovim riječima, bila jedna od najispravnijih koju smo donijeli u novijoj CG istoriji.

"I sa tog društvenog aspekta gdje ulazimo u društvo najrazvijenijih demokratija svijeta, sa druge strane, najvažniji političko-odbrambeni savez u svijetu i ono što je za nas regionalno mnogo važnije- doprinisimo miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji je kroz istoriju bio veoma nestabilan i proizvodio i sukoba i konflikata“, ističe ministar odbrane.

Dodao je da je veoma zadovoljan sa onim što crnogorski vojnik predstavlja kada ode u bilo koju od misija.

"Kroz tu razmjenu iskustava i dnevno-noćnu vježbu koju u tom šestomjesečnom periodu obavljaju oni stiču ogromna iskustva i sposobnosti koja kasnije prenose na svoje kolege ovdje u Crnoj Gori“, naveo je Bošković.

U prethodnoj godini puno je urađeno na rješavanju  problema strukture vojske koja je bila neadekvatna kako po oficirskom kadru tako i po starosnoj strukturi. Naglašava da je samo za godinu dana podmlađena vojska sa 41-e na prosječnih 37 godina. Ministarstvo, kako je zaključio, posvećeno radi na izgradnji stanova za zaposlene. Za drugu polovinu godine najavljuje početak izgradnje velikog stambenog objekta u Zagoriču sa preko 400 stanova. Na tome se, tvrdi, neće stati već će u svim gradovima gdje postoje kasarne biti građeni stanovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.