Nikola Gegaj

Gegaj ocijenio da postoji jasna razlika između te i inicijative Rame

"Inicijativa DF-a o otvorenoj granici ima isključivo političku pozadinu"

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da inicijativa lidera Demokratskog fronta o "otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske" ima isključivo političku pozadinu.

Gegaj je dodao da postoji jasna razlika između te inicijative i one koju je objelodanio premijer Albanije Edi Rama, koji je predložio otvorene granice između Makedonije, Albanije, Crne Gore i Grčke.

“Rama je to uradio kao premijer Albanije i nije učinio da bi dobio sitne političke poene. Učinio je to prvenstveno iz ekonomskih razloga, jer sve te države izuzetno sarađuju na svakom polju. Cilj je slo bodno kretanje ljudi, robe i kapitala, da ne bude dugih čekanja na granici.Na kraju svi imamo zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju u kojoj su granice potpuno otvorene”, rekao je Gegaj.

On ističe da Mandić i Knežević nemaju većinsku podršku građana da u inostranstvu iznose inicijative koje po Ustavu pripadaju premijeru ili predsjedniku države. Predsjednici NSD-a Andrija Mandić i DNP-a Milan Knežević pokrenuli su inicijativu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Gegaj je odbacio teze lidera DF-a o “opasnosti koja Crnoj Gori prijeti od projekta takozvane velike ili prirodne Albanije".

“Mislim da im je bolje da pokušaju da saniraju svoje partijske, unutrašnje, kao i druge opozicione probleme, nego što troše vrijeme na bespredmetnom podizanju tenzija među građanima Crne Gore, pokušavajući da zloupotrijebe multinacionalni i multivjerski sklad, koji nije od danas, nego od pamtivijeka. Teza o prirodnoj Albaniji je anahrona i kao takva neprirodna, jer živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu”, rekao je Gegaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.