Mogerini: Vlada Kosova da hitno ukine carinske tarife
Federika Mogerini

Mogerini: Vlada Kosova da hitno ukine carinske tarife

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa članovima Pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom, koji je imenovala Skupština Kosova 15. decembra 2018. godine.

Iz Spoljnopolitičke službe EU (EEAS) saopšteno je da je Mogerini podržala imenovanje kosovske delegacije, te ocijenila da “prisustvo Pregovaračke ekipe u Briselu vidi kao demonstraciju prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije odnosa sa Srbijom, koja se zahtijeva na europskom putu Kosova i za koju je potreban zajednički rad na dijalogu između Prištine i Beograda, uz pomoć EU”.

“Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja sa predstavnicima Kosova o dijalogu. U tom kontekstu, visoka predstavnica je ponovila hitnost ukidanja carinskih tarifa, koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine”, piše u saopštenju Spoljnopolitičke službe EU.

Dalje se navodi da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potrebna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, pri čemu se poštuju i sprovode prethodni sporazumi gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom. 

Pregovaračku ekipu Kosova za dijalog sa Srbijom, predvodili su kopredsedavajući Fatmir Limaj i Špend Ahmeti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.