Dačić: Bilo bi dobro da Srbi postanu dio vladajuće koalicije u CG
Ivica Dačić

Za bolje odnose sa Srbijom i unutrašnju stabilnost

Dačić: Bilo bi dobro da Srbi postanu dio vladajuće koalicije u CG

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbi trebalo da budu dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dviju država.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja.

“Ja i dalje vjerujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu dio vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni”, kazao je Dačić ističući da su odnosi Crne Gore i Srbije stabilni.

“S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona. Ekonomska saradnja, razvoj i realizacija infrastrukturnih projekata, kao i saradnja u energetici su zadovoljavajući. Naravno da nam je dobra saradnja i u procesu evrointegracija, kao i u prekograničnoj saradnji. Razlikujemo se u tome što mi smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Srbija smatra i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori važan dio njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja lično vjerujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Kao što znate, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, ali vidim da nam i za ovaj intervju prevod nije potreban.

Komentarišući izjavu crnogorskog ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića da su odnosi između Srbije i Crne Gore najbolji nakon osamostaljenja, Dačić kaže da su stabilni i to "zaslugom Srbije".

"Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljenje činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama. Potpisali ste sporazum sa Kosovom i Metohijom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni nasljednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG). Sjećate se, bili ste akter i SRJ i državne zajednice i pristali ste na zajedničke uslove.

Mogu još primjera bremenitosti naših odnosa navesti. I na sve to, vaš predsjednik kaže da ne vodi antisrpsku politiku, već politiku u interesu Crne Gore. A mi treba da se izvinjavamo nekome što vodimo politiku u interesu Srbije? Ja sigurno neću.

Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obje strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes", kazao je Dačić za Vijesti.

Na pitanje zbog čega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić nijesu posjetili Podgoricu, Dačić kaže da je ovu godinu obilježila jača diplomatska aktivnost srpske vlasti koja je uključivala i jačanje njihove pozicije kada je riječ o statusu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zaštitu interesa u  južnoj pokrajini.

"Nažalost, vi, naš blizak susjed, jasno ste se opredijelili po ovom pitanju. Takođe, važno nam je bilo i jačanje ekonomske stabilnosti naše države i privlačenje investicija.

Inače, ako se sjećate, ja sam bio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova još početkom ove godine. U posjeti Crnoj Gori boravili su i naši potpredsjednici Vlade i ministri Rasim Ljajić, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, kao i ministri pravde, rada i sporta. Nadam se da nisam izostavio nekog. Mislim da je želja za intenzivniju razmjenu posjeta sa naše strane jasna", dodaje Dačić.

Dačić je kazao i da nemaju saznanja o nepoželjnim srbijanskim državljanima u Crnoj Gori.

"I ovo je bio izvor iz medija. Mislim da to govori o vašem društvu. Ne zahtijeva nikakvu reakciju Srbije. Ulazak u Srbiju zabranjen je samo ljudima sa potjernica", kazao je on.

Na pitanje da li upoznat sa sa zahtjevom za izručenje Svetozara Marovića,kaže da to nije njegov resor, te da poslednje što zna da je on na liječenju u Srbiji.

Što se kontakta sa Demokratskim frontom tiče, kaže da se prije nekoliko mjeseci vidio sa Andrijom Mandićem, ali u svojstvu predsjednika stranke koju vodi.

"Nije neobično da bliske stranke različitih zemalja sarađuju u skladu sa zajedničkim interesima koji su u njihovim programima. Iskreno, ne mislim da hapšenje političkih protivnika predstavlja mudar potez osim ako nemate čvrste dokaze. To prepuštam organima Crne Gore. I ne bih kao ministar spoljnih poslova ocjenjivao politiku bilo koje stranke. Ocjenjujem politiku koju sprovodi data zemlja, a nezahvalno je baviti se time šta bi bilo kad bi bilo. Svaki principi i programi različitih stranaka otjelotvoruju se tek kada se preuzme kormilo države i kada ste prinuđeni da ih sprovodite u datom kontekstu. A kontekst nikada nije idealan", ocijenio je Dačić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.