I Badnji dan da bude neradni
ilustracija

Predlog POKSa

I Badnji dan da bude neradni

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podnijeće zvanični predlog da se Badnji dan proglasi za državni praznik i da taj dan bude neradan, kao i Božić.

"Dok je Srbija bila kraljevina, božićni praznici su bili najvažniji i proslavljali su se svečano. Komunistička zaostavština je da se Badnji dan ne praznuje zvanično, dok je 2. januar neradan dan, iako proslava Nove godine nema ni približnu važnost u srpskoj tradiciji i kulturi kao Božić. U mnogim zemljama Evrope i svijeta je dan uoči Božića neradan, kao i dan nakon Božića, pa je tako i u našim susednim zemljama, poput Bosne i Crne Gore. Badnji dan je vrijeme kada se okuplja porodica, neguje viševjekovna tradicija i čuva mir unutar svakog doma. Tražimo da se božićnim praznicima vrati značaj koji im pripadaju", izjavio je Žika Gojković, narodni poslanik i predsednik POKS.

Iz POKSa podsjećaju da je za vrijeme Kraljevine Srbije, obilježavanje Badnjeg dana je bilo veoma formalno i obavezno u svim slojevima društva pa i državnim institucijama.

"Vojska je odlazila u šumu, sjekla badnjak i donosila ga u kasarne, a predstavnici vlasti i intelektualna elita su to činili zajedno sa kraljem. Vojska je priređivala i svečanu paradu. Narod je na trgovima palio badnjak i ovaj događaj je predstavljao jedinstvo države, crkve i naroda. Tako treba da bude i sada", poručuju iz POKSa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.