On je jedini igrač iz regiona među 100 najskupljih fudbalera današnjice
Miralem Pjanić

On je jedini igrač iz regiona među 100 najskupljih fudbalera današnjice

Miralem Pjanić važi ako ne za najboljeg, onda definitivno jednog od najboljih organizatora igre u svijetu fudbala.

Reprezentativac BiH je postao esencijalan za igru Juventusa i teško je zamisliti ekipu Stare dame bez ovog 28-godišnjaka u timu.

Pjanić je jedini igrač iz regiona, odnosno iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji se našao među 100 najskupljih fudbalera današnjice po istraživanju CIES-a.

Veista Juventusa zauzima 90. mjesto i prema procjenama instituta iz Švajcarske vrijedi 58.6 miliona eura.

Ukupno 27 igrača ima veću vrijednost od 100 miliona eura.

Najviše vrijedi Kilijan Mbape(218.5 miliona eura), u top 10 još su Heri Kane(200.3), Nejmar Junior(197.1), Rahim Sterling(185.8), Mohamed Salah(184.3), Paolo Dibala(171.9), Lionel Mesi(171.2), Romelu Lukaku(162), Filip Kutinjo (157) i Leroj Sane(156.1).

CIES vrijednost računa po specijalnom algoritmu. U obzir se uzmaju igre za klub i reprezentaciju, rezultati kluba i reprezentacije, broj godina, pozicija, jačina lige, ekonomska moć kluba za kojeg igrač nastupa, dužina ugovora, godina u kojoj pravi transfer, nacionalnost, proknjižena vrijednost, ekonomska moć kluba koji želi kupiti igrača…

Sportske.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.