Odluka MORT-a: Bez privremenih objekata na šetalištima
Foto: AA

Za period od 2019. do 2023. godine

Odluka MORT-a: Bez privremenih objekata na šetalištima

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) donijelo je program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019. do 2023. godine. Prema tom dokumentu, ubuduće neće biti dozvoljeno postavljanje privremenih objekata na šetalištima, jer su gradske zone opterećene.

Kako je navedeno, biće uklonjeni i privremeni objekti na lokacijama na kojima, prema usvojenim državnim lokalnim studijama, Javno preduzeće Morsko dobro planira da uskoro realizuje projekte, piše Pobjeda.

Za privremene objekte u zoni morskog dobra, kada je u pitanju opština Budva ponuđeno je 209 lokacija, u Herceg Novom 205, u Kotoru 190, dok na području opštine Tivat ima 143, u Ulcinju 110, a u Baru 109 lokacija.

U područjima zaštićenih prirodnih i kulturno-istorijskih dobara dozvoljeno je postaviti privremene objekte koji ne narušavaju njihovu posebnost. Programom je određeno da postavljanje nepokretnih objekata nije dozvoljeno na pješčanim djelovima plaža, u granicama zaštićenih prirodnih dobara, u granicama nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline, kao ni u granicama prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

"Na zaštićenom prirodnom dobru se ne mogu postavljati objekti trajnog karaktera, izvoditi radovi betoniranja, eksploatacije pijeska, uklanjanja vegetacije, izmjene obalne linije i strukturnog remodeliranja pješčane plaže. Izuzetak predstavljaju intervencije izgradnje rampi za pristup lica sa invaliditetom na lokacijama definisanim planom", navedeno je u dokumentu.

Privremeni objekti koji se, kako je navedeno, postavljaju na pješčanoj površini prirodnog dobra moraju zauzimati minimalne površine neophodne za obavljanje djelatnosti, uz obavezno uklanjanje u periodu van sezone.

"Za sve privremene objekte na području Bokokotorskog zaliva, kao i objekte u neposrednoj blizini nepokretnih kulturnih dobara, neophodno je pribaviti konzervatorske uslove od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u pogledu gabarita, forme i materijalizacije", navedeno je u petogodišnjem programu.

Međutim, izuzetak predstavljaju pokretni privremeni objekti, kao što je rashladna i izložbena vitrina za prodaju hrane i pića, konzervator za sladoled, ugostiteljski aparat, posebna vozila za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga. Građevinski objekti ili njihovi prateći elementi, kao što su tende, nadstrešnice, ograde, u neposrednoj okolini zaštićenog prirodnog dobra moraju obezbijediti otvaranje vizura ka njemu.

"Na zaštićenom prirodnom dobru, koje nema izgrađeno šetalište u zaleđu, obezbijediti uređene javne pristupe plaži, napravljene od prirodnih materijala. Na području zaštićenog prirodnog dobra mogu se postavljati samo javni privremeni toaleti koji ne zagađuju okruženje, redovno se održavaju, osim ako postoji mogućnost njihovog priključka na javni kanalizacioni sistem", navedeno je u programu.

Privremeni ugostiteljski objekti mogu biti montažnodemontažni ili nepokretni, u zavisnosti od gabarita objekta i specifičnih uslova terena i lokacije.

"Prilikom njihovog postavljanja nije dozvoljeno sjeći drveće i ostalo vrijedno rastinje, već je položaj, oblik i veličinu objekta neophodno prilagoditi uslovima lokacije", stoji u dokumentu.

Na idejno rješenje ugostiteljske terase obavezno se pribavlja saglasnost glavnog gradskog arhitekte. Prema programu, u odnosu na objekte i urbani mobilijar  terasa ne smije ometati ulaz u drugi poslovni ili stambeni prostor, zaklanjati njihov izlog niti ometati rad. Terasa ne smije ometati pogled na poznate gradske vizure, a kada se postavlja u blizini spomenika, skulptura, fontana ili česmi, mora biti na rastojanju ne manjem od 2,5 metra. Kada se terasa postavlja na trotoaru ulice, širina dijela trotoara za pješake gdje oni intenzivno prolaze mora biti najmanje 2,5 metara, u ulici koja nije mnogo prometna najmanje 1,5 metara, a u sporednoj 1,2.

Ukoliko je programom dozvoljeno da se na lokaciji postavi tenda u sklopu ugostiteljske terase, onda se postavlja iznad ulaza u poslovne prostore. Ona može biti i samostojeća, na metalnoj konstrukciji i napravljena od impregniranog, plastificiranog ili drugog platna.

"Suncobrani kao oprema ugostiteljske terase ne smiju biti agresivni oblikom, veličinom i bojom i moraju biti uniformni. Prihvatljivi su suncobrani prekriveni isključivo akrilnim impregniranim platnom i sklopivim mehanizmom. Boja platna mora da bude diskretna, a poželjna je bijela i bež boja, u izuzetnim slučajevima, ukoliko odgovara ambijentu, teget, bordo, tamnija zelena. Nikako nijesu dozvoljene jarke boje", neki su od uslova koje ugostitelji moraju da ispune.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.