Papa apelovao na evropske lidere da pokažu solidarnost sa 49 migranata blokiranih na Mediteranu
Papa Franjo

Danima čekaju dozvolu da se iskrcaju u nekoj luci

Papa apelovao na evropske lidere da pokažu solidarnost sa 49 migranata blokiranih na Mediteranu

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo apelovao je danas na evropske lidere da pokažu konkretnu solidarnost sa 49 migranata blokiranih na Mediteranu na dva broda humanitarnih organizacija.

Obraćajući se vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo je kazao da migranti, spaseni na Sredozemnom moru, danima čekaju dozvolu da se iskrcaju u nekoj luci.

Masa je aplaudirala papi posle tih riječi, prenosi Asošiejted pres.

Od formiranja populističke vlade 1. juna, Italija odbija da prihvati migrante sa brodova humanitarnih organizacija, spasene na Mediteranu iz nebezbjednih čamaca krijumčara.

Malta takođe ne dozvoljava iskrcavanje migranata s takvih brodova na svom kopnu, ali je dopustila da u njene vode uđu dva broda njemačkih humanitarnih grupa na kojima je ukupno 49 migranata, kako bi dobili novu posadu, hranu i vodu.

Na jednom brodu su 32 migranta, spasena 22. decembra, a na drugom je 17, spasenih narednih dana.

Malta odbija da pusti te migrante na svoje kopno, pošto su akcije spasavanja bile van područja njene nadležnosti.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.