Irinej dio Božićne poslanice posvetio pitanju sticanja crkvene samostalnosti
Foto: Beta

Irinej dio Božićne poslanice posvetio pitanju sticanja crkvene samostalnosti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej dio Božićne poslanice posvetio je pitanju sticanja crkvene samostalnosti.

"Sa pastirskom brigom i odgovornošću pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji, koji su u raskolu, da, u duhu Hristove ljubavi, shvate da je autokefalija isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomjesnim pravoslavnim crkvama", poručio je u poslanici poglavar SPC.

"Ukoliko bi se, po logici ovoga svijeta", naveo je on, "autokefalija shvatila na drugačiji način, kao element državne suverenosti, nacionalne posebnosti ili odvajanja, onda ona ne doprinosi jedinstvu i izgrađivanju Crkve već podstiče samodovoljnost i samoživost, postaje i ona, paradoksalno, hula na Duha Svetoga".

Poglavar SPC je "isti poziv" uputio i, kako je naveo, "onima koji govore o nekakvoj Crnogorskoj crkvi, koji ostaju slijepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-promorsku".

"Oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin a ko Crnogorac", kazao je on.

"Iskušenje je isto kao i u nama bliskoj i bratskoj Ukrajini, gdje takođe ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiranim političarima i uz 'asistenciju' unijata i, nažalost, uz nekanonsko saučesništvo Carigradske Patrijaršije, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo Pravoslavlja u cjelini", istakao je on u Božićnoj poslanici.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.