Vladimir Kličko odbranio titulu!
Vladimir Kličko odbranio titulu!

Izjednačio rekord sa Alijem

Vladimir Kličko odbranio titulu!

Ukrajinac Vladimir Kličko, svjetski prvak u teškoj kategoriji u četiri verzije WBO, WBA, IBO i IBF, u subotu veče još jednom je odbranio titulu.

On je u šestoj rundi tehničkim nokautom pobijedio italijanskog izazivača Frančeska Pjanetu.

Borba između Klička i njegovog bivšeg sparing partnera održana je u "SAP areni" u njemačkom gradu Manhajmu.

Ukrajinski bokser je dominirao tokom svih šest rundi i bilo je samo pitanje trenutka kada će nokautirati izazivača. Pjaneta je prije prekida dva puta bio u nokdaunu.

Ovom pobjedom Vladimir Kličko je izjednačio rekord Muhameda Alija, jer je po devetnaesti put odbranio titulu prvaka svijeta.

Više puta titulu prvaka uspjeli su da odbrane samo Leri Holms, 20 puta, i Džo Luis, koji je apsolutni rekorder sa 25 odbrana titula.

Luis verovatno nikada neće biti dostižan jer je svih 25 odbrana ostvario u nizu, za razliku od Holmsa koji ima 17 pobjeda u nizu, odnosno Vladimira Klička, koji za sada ima 13 odbrana u nizu.

Mlađi od braće Kličko nije izgubio meč od 2004. godine, ima impresivan ukupan skor od 60 pobjeda, od čega čak 51 nokautom, uz samo tri poraza.

Zanimljivo je da Pjaneta do ove borbe nikada u karijeri nije izgubio profesionalni meč. Imao je 28 pobjeda, od čega 15 nokautom, uz jedan remi iz 2009. godine.