Slika Pariza nakon sinoćnjih nereda: Izgorjela vozila na ulicama
Foto: AA

Slika Pariza nakon sinoćnjih nereda: Izgorjela vozila na ulicama

Ulice Pariza osvanule su danas u tišini, ali i u uznemirujućim prizorima izgorjelih automobila koji su zapaljeni tokom sinoćnjeg sukoba između demonstranata i policije.

Popularno nazvani “žuti prsluci“ su i sinoć protestirali u Parizu i drugim francuskim gradovima, a u centru grada na Seni došlo je do sukoba između policije i demonstranata.

2019010623427919340491438Web

Foto:AA

Najviše spaljenih automobila bilo je na bulevaru Saint Germain koji je bio poprište žestokog sukoba policije i demonstranata koji sedmicama protestiraju zbog sve skupljeg života u Francuskoj i sve veće navodne ravnodušnosti predsjednika Emanuela Makrona.

2019010623427919340491462Web

Foto:AA

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner saopštio je sinoć da je na protestima u Francuskoj učestvovalo najmanje 50.000 demonstranata, dok organizatori skupova tvrde da se radi o znatno većoj brojci.

Pokret “žuti prsluci“ je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koje po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. “Žuti prsluci“ počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo. U protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Pritvoreno je više od 4.000 ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.