Još jedna škola dozvolila mački da ”sjedne“ u klupe: Pamuk omiljena u razredu(FOTO)
Foto: AA

Turska

Još jedna škola dozvolila mački da ”sjedne“ u klupe: Pamuk omiljena u razredu(FOTO)

Osnovna škola "Selim Eren" u Kusadasiju, u turskoj provinciji Ajdin, dobila je neobičnog ”učenika“, mačku Pamuk, koju su djeca našla na ulici i odlučila joj pomoći. Učenici su mačku vidjeli u školskom dvorištu i pomoć zatražili od nastavnice koja se obratila upravi škole.

Nakon što je dozvoljen boravak mačke u školi, životinja je odvedena u veterinarsku stanicu kako bi bila vakcinisana.

Za brigu o mački, koja je vremenom počela ulaziti i u učionicu, u potpunosti su zadužena djeca.

2019010623427767040486329Web

Foto:AA

Tokom časa, mačka se povremeno popenje na sto, ili spava u uglu učionice. Ipak, najviše uživa u igri s djecom tokom odmora.

 Nastavnica Demir kazala je kako je mačka Pamuk postala popularna i voljena i da je djeca odmah traže čim je ne vide.

 “Djeca se u potpunosti brinu o mački. Takođe, mačke su nemirnog duha i bivaju tamo gdje se osjećaju sigurnim. Vjerovatno je to i ovdje slučaj, uz djecu. U toplom je, voljena i ima hranu. Kada su vrata na učionici pritvorena, sama ih šapom otvori i uđe”, pojasnila je Demir.

2019010623427767040486331Web

foto:AA

Smatra kako su učenici zbog mačke postali obazriviji prema drugim životinjama i brže postaju svjesni odgovornosti, ali i ljubavi prema životinjama i drugim bićima.

Učenica petog razreda Bahar Engin kazala je kako mačka svaki dan dolazi s njima na nastavu.

”Kada čitamo iz knjiga, ona kao da nas sluša. Srećni smo s njom. Svako bi trebao da zašti životinje s ulice”, rekla je Engin.

2019010623427767040486323Web

Foto:AA

Slično mišljenje ima i učenik sedmog razreda Ahmet Onaj.

Podsjetio je da su mačku našli na ulici i da su poželjeli da je hrane svaki dan.

”Svakodnevno se brinemo o njoj. Veoma je zabavna. Zavoljela nas je. Veoma smo srećni što smo mogli da joj pomognemo i što smo pružili zaklon jednoj životinji. Ona je sada naša mačka“, rekao  je dječak.

Ovaj slučaj je podsjetio i na mačku Tombi, iz turskog Izmira, kojoj je dozvoljen ulazak u učionice u osnovnoj školi u distriktu Bajrakli. Naime, Tombi je, zbog zabrinutosti jednog od roditelja bila udaljena iz škole, ali je na reagovanjenadležnih institucija ponovo vraćena u “klupe“.

Štaviše, Tombi je postala poznata i van granica Turske, a napisana je i knjiga za djecu, čiji je glavni lik upravo ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.