Otvaranje novih radnih mjesta je najvažniji prioritet
Milutin Simović

Simović ističe da se preduzimaju brojne sistemske aktivnosti koje će doprinijeti dostizanju toga

Otvaranje novih radnih mjesta je najvažniji prioritet

Dinamičan ekonomski rast je realnost u ovoj i u narednim godinama. Rezultati tog rasta će, između ostalog, u ovoj godini biti pretočeni u izgradnju putne infrastrukture, škola, vrtića, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite. Otvaranje novih radnih mjesta je najvažniji prioritet ekonomske politike Vlade. Zagarantovana je isplata plata, penzija i njihovo redovno usklađivanje za koje je predviđeno dodatnih osam miliona eura, socijalnih davanja… Vlada analizira različite scenarije povećanja minimalne zarade u kombinaciji sa smanjenjem poreskog opterećenja rada.

To je za Pobjedu kazao Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar poljoprivrede.

“Ekonomija je realno rasla 4,7 odsto u 2017. i 4,8 odsto prosječno u prvoj polovini 2018. Posebno je ohrabrujuć podatak da je stopa rasta u trećem kvartalu dostigla pet odsto, što Crnu Goru svrstava na treće mjesto u odnosu na region i EU. Ovo je najbolja potvrda da su svi ekonomski akteri, počev od vrijednih rudara, zaposlenih u turističkom, građevinskom i energetskom sektoru, dobrih domaćina, do ljekara i učitelja, kao i državnih službenika, iz kvartala u kvartal, iz godine u godinu, sve više i sve bolje radili. Ovakvi rezultati potvrda su ocjena relevantnih međunarodnih organizacija MMF, Svjetska banka, kreditne agencije da crnogorska ekonomija ima dobar učinak; da napori Vlade u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate. Naš poseban izazov bila je potreba sprovođenja fiskalne konsolidacije, ne odričući se razvoja. Bilo je zahtjevno, ali smo uspjeli. Odlučnošću, posvećenim radom i kontinuiranim i otvorenim dijalogom sa privrednicima”, istakao je Simović.

Dodaje da su ovakvi rezultati ostvareni na temeljima odgovorne i mudre državne i ekonomske politike, koja je vođena posebno nakon obnove nezavisnosti i na temelj ima ostvarenih evroatlantskih i evropskih integracionih iskoraka.

“Svako vrijeme ima svoje borbe i junake. Junaci današnjeg vremena, kada je prioritetna borba za unapređenje kvaliteta života i standarda građana, svakako su: vrijedni i odgovorni preduzetnici, koji ostvaruju pobjede u zahtjevnoj tržišnoj utakmici i ispunjavaju svoje obaveze prema zaposlenima i društvu; vrijedni i odgovorni zaposleni, kao i odgovorni državni službenici koji doprinose poboljšanju poslovnog ambijenta”, dodao je on.

Što se tiče održavanja ekonomskog rasta Simović ističe da će biti izazovno, ali i ostvarljivo.

“Mi moramo istrajavati u postavljanju i ostvarivanju tako ambicioznih ciljeva, zbog naše suštinske potrebe, naše obaveze i naše odgovornosti da obezbijedimo brže dostizanje evropskog kvaliteta života sa sadašnjih 46 odsto EU prosjeka. Zbog toga, dinamičan ekonomski rast je realnost i u narednim godinama, a put do tog cilja je: nastavak postojećih i početak novih velikih investicija, sve izdašniji i sadržajniji programi podrške radi brže diverzifikacije privrede, nastavak politike privlačenja stranih direktnih investicija, uz pokretanje novog već kreiranog zahtjevnog programa ekonomskog državljanstva u skladu sa konkurentnim globalnim investicionim tržištem. Svakako, uvijek moramo imati u vidu i potencijalne eksterne rizike sa regionalnog i globalnog nivoa, kojima je prirodno izložena i naša otvorena ekonomija”, poručio je Simović.

Kada je u pitanju povećanje minimalne zarade, smanjenje opterećenja rada, ukidanje kriznog poreza i smanjenje akciza na gorivo Simović kaže da je potpuno realno i razumljivo i ljudski opravdano očekivanje da ovakve stope rasta ekonomije imaju direktni efekat na povećanja zarada.

“Dodao bih i još neke, vrlo važne, kao što su prije svega visina penzija, a posebno visina najniže penzije, socijalnih davanja, plate u zdravstvu i prosvjeti..Svjedoci smo brojnih inicijativa koje idu u tom pravcu. Brojni su oni koji, iz isključivo političkih razloga, insistiraju na ovim pitanjima, sa željom da za te inicijative prigrabe autorstvo i ekskluzivu”, naglasio je Simović

Prema njegovim riječima otvaranje kvalitetnih i održivih novih radnih mjesta predstavlja najvažniji prioritet ekonomske politike Vlade.

“Preduzimaju se brojne sistemske aktivnosti koje će doprinijeti dostizanju toga cilja. U kontinuitetu bilježimo rast broja zaposlenih. U 2018. je broj zaposlenih bio veći za preko 25.000 u odnosu na 2011. a oko 11.000 u odnosu na 2016. godinu. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i u 2019. Očekujemo da nova radna mjesta budu otvorena u onim sektorima u kojima se u prethodnom periodu najviše i investiralo, prije svega u poljoprivredi, građevinarstvu, kao i svim onim koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom (u hotelima i restoranima, trgovini, prerađivačkoj industriji, saobraćaju). Otpočeli smo proces optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi, a paralelno predložili i nova rješenja u pogledu reorganizacije javne uprave kroz novi Zakon o državnoj upravi. Jedan od ciljeva mjera optimizacije je preusmjeravanje iz javnog u privatni sektor. Veliki prostor vidimo i u osnivanju novih preduzeća. Zato nam je važno da utvrdimo podsticajne mjere za napuštanje javne uprave, koje mogu ići u pravcu davanja otpremnina ili nekog paketa aktivnih mjera zapošljavanja, povoljnijih kredita i sl.,” poručuje Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.