Čuveni Tomos otišao u stečaj
Foto: Ilustracija

Niko nije htio da ga kupi

Čuveni Tomos otišao u stečaj

Osnovni sud u Kopru otvorio je stečaj nad slovenačkom fabrikom motora Tomos, nakon što nije uspjela da pronađe strateškog partnera koji bi joj pomogao da se izbori sa problemom likvidnosti.

Prijedlog za prinudnu upravu su u novembru podnijeli zaposleni u Tomosu zbog neisplaćenih plata, doprinosa i regresa za godišnji odmor, prenosi slovenačka agencija STA.

Budući da Tomos nije osporio da je nesolventan niti je dostavio zahtjev za odlaganje, smatra se da je nesolventan po zakonu o stečaju.

"Sud je odlučio da dužnika pošalje u stečaj", navodi se u odluci suda.

Sud je za stečajnog upravnika imenovao Štefana Verena, dajući povjeriocima rok do 3. aprila da prijave svoja potraživanja.

Kada su radnici podnijeli zahtjev za prinudnu upravu, direktor i vlasnik Tomosa Istok Pikl je rekao da se kompanija i dalje može spasiti.

Priznao je, međutim, da zaposlenima duguje dvije mjesečne plate i regres za godišnji odmor.

Piklova kompanija "MPO Kabel" kupila je 2015. godine Tomos od industrijskog konglomerata "Hidria", koji je tada prodao proizvođača motora kao nestratešku aktivu.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.