Foto:EPA

Japan

"Kralj tune" kupio džinovsku tunu za tri miliona dolara

Japanski preduzetnik Kijoši Kimura, čiji je nadimak „kralj tune“ i koji se bavi proizvodnjom sušija, platio je rekordnu sumu od 3,1 miliona dolara za džinovsku tunu na prvoj ovogodišnjoj aukciji na novoj ribljoj pijaci u Tokiju.

Kimura je kupio plavu tunu, koja spada u ugrožene vrste, a teška je 278 kilograma, prenosi Bi-Bi-Si.

Riba ove veličine bi, u uobičajenim okolnostima van aukcije, bila prodata za oko 60.000 dolara, ali današnji rekord djelimično ima veze sa statusom „kralja tune“ i umnogome doprinosi publicitetu Kimire u njegove suši imperije.

„Kupio sam dobru tunu. Cijena je veća nego što sam očekivao, ali se nadam da će naše mušterije uživati u ovoj izvrsnoj tuni“, rekao je Kimura posle aukcije.

Cijena koju je platio dvaput je veća u poređenju sa dosadašnjim rekordom iz 2013. godine od 1,4 miliona dolara, a koji je takođe zabilježio Kimura.

Inače, „kralj tune“ je bio najveći ponuđač na novogodišnjim aukcijama u proteklih sedam godina.

Trgovci na veliko i vlasnici kompanija koje se bave proizvodnjom sušija često izdvajaju velike sume novca za najbolju ribu na prvoj aukciji u Novoj godini, koja se održava prije zore.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.