Đukanović: Na putu potpune državne  afirmacije, Božićni ustanak ima svoje trajno istorijsko mjesto
Đukanović

Priznanje na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice

Đukanović: Na putu potpune državne afirmacije, Božićni ustanak ima svoje trajno istorijsko mjesto

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio je za poziv ministru odbrane Predragu Boškoviću i odao priznanje na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice Božićnog ustanka, Ministarstvu odbrane i Vladi Crne Gore za adekvatan državni odnos prema tom velikom događaju.

"Božićni ustanak ima posebno mjesto i značenje u slavnoj crnogorskoj istoriji. Ubrzo nakon završetka Prvog svjetskog rata grupa građana u Crnoj Gori proglasila je sebe Velikom narodnom skupštinom i pod patronatom Vlade Srbije riješila da ukine sopstvenu državu i dinastiju. Šest nedjelja kasnije, u januaru 1919. hiljade Crnogoraca odlučili su da se oružanim putem odupru tom nasilju i nepravdi. Geslo ustanika ,,Za pravo, čast i slobodu Crne Gore" na pravi način je odražavalo karakter i ciljeve njihove borbe", naveo je predsjednik Crne Gore.

Nažalost, konstatuje, Božićni ustanak je imao i obilježje prvog velikog unutarcrnogorskog sukoba.

"Dio Crne Gore je stao uz novu vlast, i okrenuo se protiv svoje države i naroda. Mnogi od njih su ubrzo i sami vidjeli da su bili obmanuti i zavedeni. Ali, bez obzira na različite motive koji su ih odveli na tu stranu, istorija im naravno nije dala za pravo. Ni oni kojima takvi služe ne cijene ljude koji se okrenu protiv svojih najbližih i svoje države. Božićni ustanak je silom ugušen, ali ideja otpora kojom su ustanici vođeni nikad nije poražena", kazao je Đukanović.

To je bila, podsjeća, osnova i za veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941.

"Dio njihovih težnji ostvaren je u antifašističkom oslobodilačkom ratu 1941-1945, nakon kojeg je uvažena posebnost Crne Gore i obezbijeđena njena ravnopravnost u federativnoj Jugoslaviji. Da njihova žrtva nije bila uzaludna pokazali su do kraja rezultati demokratskog referenduma prije 12 godina, na kom je Crna Gora obnovila državnost i ponovo zadobila međunarodno priznanje. Svoj državni položaj i nacionalni identitet dodatno je osnažila prijemom u NATO, a evropsku budućnost učinila izvjesnom posvećenim ispunjavanjem obaveza za prijem u EU. Na tom putu njene potpune državne i nacionalne afirmacije, Božićni ustanak ima svoje tajno istorijsko mjesto i ulogu", poručio je crnogorski predsjednik

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.