Mihailo: Crnogorci da čuvaju identitet, CPC, narod i državu
Mitropolit Mihailo

Božićna poslanica

Mihailo: Crnogorci da čuvaju identitet, CPC, narod i državu

Mitropolit Crnogorsk pravoslavne crkve Mihailo poručio je u Božićnoj poslanici da je Crnogorsko-primorskoj mitropoliji srpske Pravoslavne Crkve sve dozvoljeno, CPCu sve oduzeto.Pozvao je Crnogorce i Crnogorke da čuvaju crnogorski identitet, "našu svetu autokefalnu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, narod i državu".

"Po milosti Božjoj Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski gospodin Mihailo sa svim arhijerejima, svještenstvom i monaštvom Crnogorske Pravoslavne Crkve svima sinovima i šćerima naše Svete Crkve: Blagodat, milost i mir od Boga Oca, i gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni Božićni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi!
MIR BOŽJI , HRISTOS SE RODI !

Mitropolit Mihailo je u poslanici naveo da se prije dvadeset vjekova u pećini blizu Vitlejema dogodio  jedinstven događaj u istoriji ljudskoga roda, rodio se Spasitelj svijeta, zablistalo je obećano sunce, da obasja cio svijet zracima Božje milosti.

"Tom istorijskom događaju za ljudski rod obradovaše se anđeli i prvi objaviše vijest rođenja Sina Božjeg i zapjevaše pjesmu: “Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”. (JV. po Luci, 2,14.),.Suština Božića je Blagovijest da se Bog rodio kao čovjek iz ljubavi prema ljudima, da bi sve ljude i tvorevinu preporodio i ovjekovječio u crkvi. U njoj se otkriva buduće carstvo Božje, kao vječna zajednica Boga i čovjeka.Naše ponovno rođenje, Duhom Svetijem u tajni svetoga krštenja, ne bi nam bila darovana da se Gospod Isus Hristos, nije rodio od Duha Svetoga i Djeve Marije", naveo je mitropolit CPCa.

Pozvao je Crnogorce i Crnogorke da čuvaju crnogorski identitet, našu svetu autokefalnu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, narod i državu.

"Neka vas Crnogorci i Crnogorke u dane Božića skupi bratska ljubav, Sveti Krst i Jevanđelje, da se Crnogorci slože.Da se molimo Gospodu da urazumi silnike, koji su uzurpirali naše svetinje (crkve i manastire), te se ne možemo moliti Gospodu na našim oltarima.Beogradskoj patrijaršiji odnosno tzv. Crnogorsko-primorskoj mitropoliji Srpske Pravoslavne Crkve sve je dozvoljeno a Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi sve oduzeto", navodi se u poslanici Mihaila.

Hvala Bog, dodaje, da nije došlo do težih incidenata koje svakodnevno izaziva Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori.

Da je riješeno crkveno pitanje Crnogorske Pravoslavne Crkve u skladu sa najstrožijim evropskim standardima, Crna Gora bi, smatra Mihailo, već bila u Evropskoj Uniji.

"Crnogorci nijesu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu. Slaveći sveti dan rođenja Hristova, pozivam vas da istrajno slijedite put spasitelja, put njegova učenja kroz svoju dugu viševjekovnu istoriju.Crnogorska Pravoslavna Crkva se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. Crnogorska Pravoslavna Crkva koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve", naveo je mitropolit Mihailo poželjevši svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja uz tradicionalan pozdrav Hristos se rodi! - Vaistinu se rodi!

"Neka je vječna Crna Gora i autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva, bez koje nema države Crne Gore", zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.