Bećaj: Podjela Kosova vodi ka prisajedinjenju Kosova Albaniji i otvaranju domino efekta u regionu
Behljulj Bećaj

Bećaj: Podjela Kosova vodi ka prisajedinjenju Kosova Albaniji i otvaranju domino efekta u regionu

Politički analitičar Behljulj Bećaj ocijenio je da eventualna podjela Kosova kao rezultat sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda vodi ka prisajedinjenju Kosova Albaniji.

"Prvi veliki problem je zapravo nastavak naslijeđenog problema oko toga kako se želi riješiti pitanje sa Srbijom. Da li rješenje treba da se traži u okviru postojećih granica, ili rješenje treba da se traži, kako to traži predsjednik Kosova Hašim Tači, a pretpostavljam s čime je saglasan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, putem korekcije granica. Ukoliko bude poprimilo više težine ova druga opcija, dakle razgraničenje, mislim da imamo novu, interesantnu avanturu, ne samo između naših odnosa, već i u regionu pa možda i šire", rekao je Bećaj.

On je istakao da ukoliko dođe do razgraničenja smatra da će doći do podjele Kosova i Srbije i prisajedinjenja Kosova Albaniji.

"Podjela Kosova i Srbije po mom sudu zapravo znači nestanak kosovske države, odnosno spajanja Kosova sa Albanijom i otvaranje domino efekata u regionu. Mislim da će biti to novi izazov, a oni koji streme tom cilju nisu realno pretpostavili kakve će biti posledice ukoliko se insistira na rješenju kosovsko-srpskog pitanja putem korekcije granica", kazao je Bećaj.

On je dodao da bi mnogo racionalnije bilo da se dvije strane dogovore u okviru kvalitetnih promjena unutar postojećih granica, a sa poboljšanim kvalitetom povjerenja izmedju većine i manjine, odnosno između Albanaca i Srba.

Bećaj smatra i da odlaganje rada Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu koji istražuje zločine koje je navodno počinila Oslobodilačka vojska Kosova u periodu od 1998. do 2000. jedan od uzroka zbog čega su odnosi Kosova i Srbije takvi kakvi jesu, ali i unutrašnjih procesa na Kosovu.

"Samim tim što je odložen ovaj proces, ojačali su potencijalni kandidati koji bi trebali biti kandidati za taj sud. U ovom kontekstu, ukoliko zataji i ukoliko se sud u potpunosti ne aktivira na početku ove godine, mislim da će se izgubiti povjerenje u međunarodnu pravdu, a to bi bilo kobno ne samo za građane koji žive u regionu, već i za egzistenciju suda, kao u instituciju od međunarodnog povjerenja", rekao je Bećaj.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.