FZD: Deponentima IBMa će biti isplaćeni garantovani depoziti
ilustracija

FZD: Deponentima IBMa će biti isplaćeni garantovani depoziti

Otvaranjem stečajnog postupka u Invest banci Montenegro (IBM) nastupio je zaštićeni stečaj, u okviru kojeg će deponentima biti isplaćeni garantovani depoziti, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

“Danom početka isplate, potraživanja deponenata prema IBM u stečaju, u visini obračunatih garantovanih depozita, prelaze na Fond za zaštitu depozita, koji je dužan da najkasnije za 15 radnih dana od zaštićenog slučaja stavi deponentima na raspolaganje sredstva u visini obračunatog garantovanog depozita”, kazali su predstavnii FZD.

Fond će, kako su dodali, naknadno obavijestiti deponente o tačnom datumu početka isplate i banci preko koje će se ona obaviti.

Oni su saopštili da pravo na isplatu garantovanog depozita imaju deponenti čiji su depoziti položeni kod banke nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Pravo na isplatu garantovanog depozita, između ostalih, nemaju preduzeća koja se bave poslovima osiguranja, državni i opštinski organi i organizacije, fondovi za obavezno zdravstveno, penziono i socijalno osiguranje, dobrovoljni penzioni i investicioni fondovi, kao i društva za upravljanje njima, banke, kreditne unije, mikrokreditne finansijske institucije i oni koji obavljaju kreditno-garantne poslove, osobe u čije ime i za čiji račun banka obavlja poslove za koje davalac sredstava samostalno snosi rizik, kao i preduzeća koja direktno ili indirektno učestvuju sa pet odsto ili više u kapitalu ili glasačkim pravima u toj banci.

Iz Fonda su objasnili da deponenti IBM treba da dođu u banku koja bude određena za isplatu, preuzmu generisani nalog za isplatu garantovanog depozita, odnosno njegov obračun i potpišu da su ga primili.

“Postupak isplate grantovanog depozita može realizovati deponent, odnosno građanin ili ovlašćeni i opunomoćeni za zastupanje za zastupanje građana, preduzeća, društva bez svojstva preduzeća i suvlasničke zajednice, roditelj maloljetnih osoba ili staralac osobe na koju glasi obračun garantovanog depozita”, kazali su i Fonda.

Oni su saopštili da je rok za ostvarenje prava na isplatu garantovanog depozita deset godina od nastupanja zaštićenog slučaja, odnosno najkasnije do 4. januara 2029. godine.

“Garantovani depozit utvrđuje se pojedinačno za svakog deponenta tako što se ukupna sredstva deponenta po svim njegovim depozitima na dan nastanka zaštićenog slučaja, uključujući i dospjelu kamatu, umanje za iznos dospjelih obaveza tog deponenta prema banci”, rekli su iz Fonda.

Fond obračunava i obavlja isplatu garantovanog depozita do iznosa od 50 hiljada EUR po deponentu, bez obzira na broj i visinu depozita koje deponent posjeduje kod banke.

“U obračun garantovanog depozita građana koji se bave privrednom djelatnošću uključuju se depoziti tih fizičkih lica na računima otvorenim za obavljanje privredne djelatnosti i svim ostalim računima tih fizičkih lica, do iznosa garantovanog depozita”, objasnili su iz Fonda.

Oni su dodali da ukoliko je depozit deponenta blokiran, isti ulazi u obračun garantovanog depozita deponenta, s tim što on ne može da raspolaže dijelom koji je blokiran, sve dok se ne deblokira.

“U slučaju smrti deponenta, nasljednik mora dostaviti pravosnažno rješenje o naslijeđivanju stečajnom upravniku banke u stečaju, u formi originala ili ovjerene kopije. Ako je na depozitu zasnovano založno pravo, isti ulazi u obračun garantovanog depozita, s tim što deponent ne može da raspolaže dijelom na kojem je zasnovano založno pravo sve dok ih ono tereti”, saopštili su iz Fonda.

Oni su kazali da se u slučaju da je deponent nastupao kao zastupnik trećeg lica, pravo na isplatu garantovanog depozita utvrđuje u odnosu na treće lice, prema ukupnim stredstvima po svim depozitima položenim kod banke, ako je u trenutku otvaranja stečajnog postupka moguće utvrditi njegov identitet.

“Isplata garantovanog depozita deponentima – građanima može se obaviti gotovinski i bezgotovinski, a svim ostalim samo bezgotovinski”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko deponenti smatraju da im nije pravilno obračunata visina pripadajućeg garantovanog depozita, banka će ga uputiti da u roku od osam dana podnese pisani prigovor direktoru Fonda.

Direktor Fonda će o prigovorima odlučiti najkasnije u roku od 15 dana.

Mina biznis/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.