Invest banka Montenegro ide u stečaj, dokapitalizacija Atlas banci

Savjet CBCG

Invest banka Montenegro ide u stečaj, dokapitalizacija Atlas banci

Privremeni upravnik Atlas banke predložio je da se sprovede postupak dokapitalizacije Atlas Banke dok je predloženo oduzimanje dozvole za rad Invest banci.

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas i juče 38. sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić na kojoj je razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja “Atlas banke” AD Podgorica i “Invest banke Montenegro” AD Podgorica, u kojima je Centralna banka Crne Gore uvela privremene uprave 7. decembra 2018. godine.

Uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, privremeni upravnici su dostavili i plan aktivnosti koji sadrži predloge za rješavanje stanja u “Atlas banci” AD Podgorica i “Invest banci Montenegro” AD Podgorica.

"Sagledavajući stanje u “Atlas banci” AD Podgorica, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije u skladu sa članom 126a Zakona o bankama", saopšteno je iz CBCG.

Kako se dodaje, privremeni upravnik “Invest banke Montenegro” AD Podgorica je utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.

"U skladu sa navedenim, Savjet je 04.01.2019. godine, u skladu sa odredbama člana 129 stav 1 tač. 7 i 9 Zakona o bankama, donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad “Invest banci Montenegro” AD Podgorica i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama člana 2 stav 1 Zakona o stečaju i likvidaciji banaka", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.