Završen Samit muslimana Evrope: Muslimani su neodvojiv dio evropskog kontinenta
Foto: AA

Keln

Završen Samit muslimana Evrope: Muslimani su neodvojiv dio evropskog kontinenta

Muslimani u Evropi imaju duboke istorijske korijene te čine sastavni i neodvojivi dio evropskog kontinenta, poručeno je u Zajedničkoj deklaraciji čijom je objavom završen Samit muslimana Evrope, održan u njemačkom gradu Kelnu.

Riječ je o drugom po redu i trodnevnom samitu, koji je okupio predstavnike islamskih zajednica muslimana koji žive na tlu evropskog kontinenta, kao i predstavnike brojnih nevladinih organizacija. 

Tokom samita održano je ukupno pet panela koji su se odnosili na budućnost muslimana u Evropi, strukturalne probleme i pravne procese islamskih institucija u Evropi, negativne učinke separatističkih pokreta s religijskim referencama, islamsko vjersko obrazovanje, te strategije za negativnu percepciju islama u evropskim medijima. 

U Zajedničkoj deklaraciji je, između ostalog, istaknuto da muslimani u Evropi, čiji korijeni sežu duboko u historiju, i danas čine sastavni i neodvojivi dio evropskog kontinenta". Stoga je nemoguće i neprihvatljivo da se muslimani pominju u kontekstu unutrašnjeg ili vanjskog elementa koji predstavlja prijetnju po sadašnjost ili budućnost Evrope. 

2019010423425344640433943Web

foto:AA

Naglašeno je takođe, kako je nezamislivo da Evropa, koja se ističe s svojim zakonskim i demokratskim principima, postojanje muslimana u Evropi tretira kao sigurnosno pitanje, kao ni da ga smatra socijalnom, kulturnom i društvenom prijetnjom. 

Takav stav je nespojiv s naučnom, akademskom i društvenom stvarnošću, i u suprotnosti je s razumijevanjem demokratskog društva, navodi se u deklaraciji. 

Ukazano je prisutnost značajnih društveno-psiholoških faktora koji proizilaze iz netolerancije i rasističkih pristupa prema muslimanima i migrantima. 

Podvčeno je kako terorističke organizacije FETO-a, ISIS-a, PKK-a, Boko Haram, Es-Shabab zloupotrebljavaju islam, islamske pojmove i humanitarne vrijednosti. 

"Islam je religija mira koja brani iste univerzalne vrijednosti širom svijeta. Osim toga, pridjevi poput "njemački islam", francuski islam", "belgijski islam", "evropski islam", odnosno poimanje islama prema određenim geografiskim područjima i narodima, u suprotnosti je s onim što je univerzalnost islama", istaknuto je u deklaraciji. 

Samitu u Kelnu prisustvovao je i predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.