Hakerski napad u Njemačkoj, i Merkelova među “žrtvama”
Angela Merkel

Hakerski napad u Njemačkoj, i Merkelova među “žrtvama”

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među „žrtvama“ masovnog hakerskog napada na Njemačku.

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o „teškom napadu“.

„Počinioci žele da uruše povjerenje u našu demokratiju i institucije“, kazala je ona.

Među objavljenim podacima poznatih ličnosti, prije svega političara, od predsjednika Frank Valter Štajnmajera i kancelarke Merkel, do poslanika Bundestaga, nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice kao i kreditne karte članova porodice.

Što se kancelarke Merkel tiče objavljeni su jedan broj faksa, jedna mejl adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica vlade slala.

Koliko su objavljeni podaci „škakljivi“ ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu da je pogođena cijela njemačka vlada.

Vlasnik Twitter naloga na kojem su objavljeni poverljivi podaci nalazi se, prema sopstvenim navodima u Hamburgu, i sebe predstavlja kao istraživača iz oblasti bezbjednosti, umjetnika i fana satire.

On je, preko svog naloga, najavio da će biti veoma zanimljivi podaci koje će tek objaviti.

Njegov nalog je u međuvremenu zatvoren od strane Twittera.

Ministarka Barlej je zatražila da se što prije istraži ovaj slučaj i utvrdi ko su hakeri, kao i da li postoje politički motivi.

„Kriminalci i njihovi nalogodavci ne smiju određivati nikakve debate u našoj zemlji“, poručila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.