Carinici falsifikovali dokumenta kako bi prikrili šverc cigareta
Ilustracija

Carinici falsifikovali dokumenta kako bi prikrili šverc cigareta

Carinik Đorđe Đurašković osumnjičen je da je u dogovoru sa Gojkom Lekovićem sačinio fiktivnu carinsku dokumentaciju za šverc cigareta. Kako se navodi u aktu Specijalnog tužilaštva, Đurašković je po nalogu kolege Lekovića za novčani iznos sačinjavao “fiktivnu carinsku dokumentaciju o prenosu prava vlasništva na cigaretama u slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar iako je znao da će one biti krijumčarene prema carinskom području Crne Gore”, piše Pobjeda.

“U postupku prenosa cigareta iz jednog skladišta u drugo prilagana su falsifikovana dokumenta koja je okrivljeni Đ. Đ. prihvatao kao prava”, piše u aktu Specijalnog tužilaštva.

Ova činjenica potvrđena je sadržinom presretnutih telefonskih razgovora Lekovića, ali i iskazom carinika M. Š. koji je u istrazi u cjelosti priznao učešće u organizovanom švecu cigareta i opisao uloge njegovih kolega u ovom krivičnom djelu. U presretnutom razgovoru Leković sa jednim od članova kriminalne grupe navodi da je Đuraškoviću u automobilu predao kovertu sa novcem u zamjenu za sačinjenu fiktivnu dokumentaciju. Tragom ovog razgovora, Specijalno tužilaštvo je pregledom dokumentacije utvrdilo da su cigarete nakon utovara iz jednog magacina umjesto u magacinu 25 iznešene iz slobodne carinske zone u Baru.

“Kamion sa cigaretama kojim je upravljao A. V. a koji je u bjekstvu je mimo carinskih propisa i mimo sprovedene procedure nadzora izašao iz slobodne carinske zone”, navodi se u aktu Specijalnog tužilaštva.

Osim A.V. i okrivljeni N. M. i S. C. su tovare cigareta umjesto u skladište 25 u okviru slobodne carinske zone kamionima izvozili u unutar carinskog područja Crne Gore radi dalje prodaje

“Okrivljeni N. M. i S. C. su prilikom izlaska iz slobodne carinske zone na kapiji predavali takozvane potvrde o uskladištenju cigareta u skladište 25, a za koju dokumentaciju je utvrđeno da je falsifikovana, odnosno da je nikada nije izdala kompanija Port of Adrija vlasnik skladišta 25. Iz ove kompanije je rečeno da kao ovlašćeno pravno lice nikada nijesu potpisali nijednu potvrdu o uskladištenju koju su upotrijebili okrivljeni N. M. i S. C.”, navodi se u dokumentu Tužilaštva.

Okrivljeni vozači N. C. i B. C, braća okrivljenog S. C. u istrazi su priznali da su po nalogu Petra Milutinovića za određeni novčani iznos svojim teretnim vozilima izvozili cigarete iz slobodne carinske zone prema Podgorici.

U Podgorici su ih čekale njima nepoznate osobe, kojima su predavali kamione sa cigaretama koje su odvozili na nepoznatu lokaciju.

Nakon nekoliko sati, nepoznate osobe bi im vraćale kamione, ali bez tovara.

Kao i carinik Đurašković, po istom scenariju njegov kolega Ivan Niković je po nalogu Gojka Lekovića, za određeni novčani iznos, sačinjavao lažnu dokumentaciju kojom je omogućavano izvoženje cigareta iz slobodne carinske zone. Izuzeta materijalno finansijska dokumentacija pokazala je da je Niković zajedno sa M. Š. potpisao zapisnike o prijegledu i kontroli transporta cigareta iz skladišta prodavca u skladište broj 25 u carinskoj zoni Luke Bar, a koje je navodno preduzeće Konrad koristilo kao svoje i koje je navodno iznajmljeno od preduzeća Port of Adrija.

Međutim, iz dokumentacije koja je prikupljena od preduzeća Port ofAdrija utvrđeno je da preduzeće Konrad nikada nije bilo korisnik ni zakupac skladišta 25, da u tom magacinu nikada nijesu smještane cigarete. Takođe, dokumentacija koja je priložena carinskim službenicima falsifikovana je, jer je nije izdalo preduzeće Port of Adrija.

Gojko Leković je prema sumnjama istražitelja zajedno sa Petrom Milutinovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je od neutvrđenog datuma pa do početka avgusta nazakonito izvozila cigarete iz skladišta Slobodne carinske zone Luke Bar radi prodaje na sivom tržištu, uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora i neplaćanja fiskalnih obaveza kojima podliježe takva vrsta robe. Crnogorski državni organi su u avgustu, u dva navrata podnijeli krivične prijave za učešće u švercu cigareta protiv 28 osoba od kojih su osam službenici Uprave carina. Krijumčarenje cigareta u vrijednosti 40 miliona eura obavljano je, kako se sumnja, preko kompanije Lončar šped iz Bara koja je u Registru privrednih subjekata zavedena na osnovu falsifikovane dokumentacije koja potiče iz inostranstva.

Šverc cigareta kojim je budžet Crne Gore oštećen za 40 miliona eura je pored kompanije Lončar šped pokrivan i dokumentacijom inostrane kompanije Konrad delaver.

Dosadašnja istraga je potvrdila inostrano prijeklo cigareta ali ne i da su one zaista bile vlasništvo kompanije Konrad delaver, čiji je izvršni direktor srpski državljanin M.M.

Istražitelji na osnovu svih prikupljenih dokaza vjeruju da su te kompanije osnovane namjenski za posao šverca cigareta.

Sumnju istražitelja u velikoj mjeri potkrepljuje činjenica da je kompanija Konrad delaver osnovana neposredno prije nego su njeni predstavnici u maju zaključili korisnički ugovor sa Lukom Bar. Istovjetan ugovor sa Lukom Bar u maju je potpisala i kompanija, Lončar šped iz Bara koja je osnovana godinu prije zaključenja posla o korisničkim uslugama sa barskom lukom. Kada je u pitanju poslovanje te crnogorske firme interesantno je da je u proteklih godinu nije bilo.Kao organizatore kriminalne grupe označeni su Petar Milutinović kome su lisice stavljene početkom avgusta i službenik Uprave carina Gojko Leković koji nije dostupan crnogorskim državnim organima. Milutinović je uhapšen početkom avgusta zajedno sa Draganom Šusterom, Radovanom Brajkovićem i Stefanom Vujačićem zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, vrijednih oko 1.400.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.