Otvorene liste nisu u interesu vladajućih vrhova
Ilustracija

Otvorene liste nisu u interesu vladajućih vrhova

Sistem “otvorenih lista” na izborima opcija je koja je malo vjerovatna u našim uslovima, jer to ne bi odgovaralo vladajućim strukturama, kao ni rukovodstvima partija, kaže za Pobjedu Vladimir Goati, politički analitičar i profesor u penziji Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

“Otvorena lista” ili preferencijalno glasanje vrsta je proporcionalnog izbornog sistema koji omogućava biraču da, osim glasanja za određenu izbornu listu, zaokruži određenog kandidata na njoj. Parlamentarne partije do sada su, uglavnom, isticale da je to dobro rješenje, ali nikada nije “zaživio” prijedlog da se takvo nešto uvede. Aleksandar Damjanović više puta je procesuirao parlamentu izmjene izbornog zakona, u okviru kojih je predlagao uvođenje otvorenih lista, ali taj prijedlog nikada nije uvršten u dnevni red.

“To nije u interesu vladajućih vrhova, ali ni narod nije pretjerano zainteresovan za to. Šta ćete ako samo pet odsto građana napravi neku razliku za jedno ili dva mjesta u parlamentu? Uz sve teorijske moguće prednosti, mislim da to nije na dnevnom redu ni ovdje, a malo je vjerovatno i u drugim zemljama”, kazao je Goati.

On smatra da se ne bi mnogo promijenilo čak i u slučaju da se uvedu “otvorene izborne liste”.

“Da uvedemo “otvorene liste”, ne bi se drugačije desilo kod nas, ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, od onoga što se desilo u Italiji prije 15 ili 20 godina kada je većina birača zaokružila samo deset imena. Veliki broj građana, a to su oni koji ne čitaju novine i kojih je dosta i u Srbiji i u Crnoj Gori, bira prvih deset na izbornoj listi, iako ima, recimo, dvadeset ili više ponuđenih imena. Većina građana bira kao da je zatvorena lista. Hoće određenu partiju na vlasti i njenih deset prvih kandidata zaokružuju”, kaže Goati.

Prema njegovim riječima, važno je mjesto na listi, jer, kako je rekao, ko se izbori da bude među prvih deset, ima više od 90 odsto šansi da bude izabran.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.