Koje zemlje najviše piju alkohola u EU?
Foto: Ilustracija

Nivo upotrebe alkohola u Evropi najveći u svijetu

Koje zemlje najviše piju alkohola u EU?

Bivše sovjetske pribaltičke zemlje zauzele su prva tri mjesta u Evropi po upotrebi alkohola.

Među državama-članicama EU najviše na alkohol troše Estonci. Estonska domaćinstva su u prosjeku 2017. godine potrošila na alkohol 5,2 odsto svojih prihoda, što predstavlja najveći pokazatelj u Evropskoj uniji.

Ne drugom mjestu po potrošnji alkohola je Latvija sa 4,9 posto, a na trećem Litvanija sa četiri odsto, navodi se u saopštenju evropske agencije za statistiku “Eurostat”.

Nakon njih se nalaze Poljska sa 3,5 posto, Češka 3,3 posto, Mađarska tri odsto i Finska 2,8 posto.

Najmanje od svih su na kupovinu alkohola potrošili stanovnici Španije 0,8 odsto, Italije 0,9 odsto i Holandije 1,2 odsto.

Ukupno su prema objavljenim podacima evropska domaćinstva tokom 2017. godine na alkohol potrošila više od 130 milijardi eura.

Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije (STO), nivo upotrebe alkohola u Evropi je najveći u svijetu, a osim toga, tamo se bilježi najviše smrtnih slučajeva povezanih sa konzumacijom alkohola.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.