NTO: Preko 42 000 posjetilaca dočekalo Novu godinu na trgovima u Crnoj Gori
Foto: NT

CG glavna destinacija u regionu za docek Nove godine

NTO: Preko 42 000 posjetilaca dočekalo Novu godinu na trgovima u Crnoj Gori

Više od 42 hiljade posjetilaca dočekalo je Novu godinu na crnogorskim trgovima, kazali su iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Iz NTO-a su naveli da je Crna Gora i ove godine potvrdila epitet jedne od glavnih destinacija u regionu za doček Nove godine, zahvaljujući bogatim višednevnim programima koji se na gradskim trgovima održavaju već više od dvije decenije i atraktivnoj ponudi hotela i zimskih turističkih centara.

Oni su istakli da su, veličanstven doček i nastupi mnogih najpopularnijih domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda različitih žanrova, u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Budvi, Baru i Podgorici, prema procjenama privukli preko 42. 000 posjetilaca tokom novogodišnje noći, većinom iz zemlje i regiona, ali i iz i drugih evropskih zemalja.

"U godini kojom je obilježen jubilej, 20 godina od prvog organizovanog javnog dočeka, Budva koja nosi epitet regionalno najbolje zabave za „najluđu noć“, zabilježila je rekordnu posjećenost od preko 28.000 posjetilaca tokom novogodišnje noći i preko 75.000 gostiju koji su posjetili Budvu tokom pet prazničnih dana i noći, prema procjenama lokalne turističke organizacije Budve", kazali su iz NTO-a.

Kako navode, dobru posjećenost zabilježili su i ostali primorski gradovi i glavni grad, koji su upriličili raznovrstan  novogodišnji program koji je podrazumijevao niz zabavnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja, predstave, koncerte i program animacije za djecu, božićne bazare, klizališta, dnevne koncerte klasične, gradske, klapske muzike i slično.

Kotor je prvi grad u Crnoj Gori koji je 1997. organizovao doček na otvorenom, a već drugu godinu zaredom slavlje se na starogradskim trgovima odvijalo u rokerskom stilu kroz manifestaciju Rock New Year. 

Procjene lokalne turističke organizacije Kotora su da je tokom 31. decembra i 1. januara na trgovima bilo oko 8.500 posjetilaca. Pored toga, u ovom gradu je i ove godine organizovan bogat program u okviru manifestacije “Od Božića do Božića”.  

Spektakularan program priređen je na rivi Pine u Tivtu, koji je prema procjenama lokalne turističke organizacije okupio oko 30.000 posjetilaca u prazničnim danima. Već od 15. decembra tivatski ugostitelji postavili su kućice s gastro ponudom, a bogat muzički program trajaće do 10. januara.

"Građani i gosti Heceg Novog bili su u prilici da uživaju u višednevnom muzičkom programu sa bogatim pratećim sadržajima na platou ispred hotela “Igalo”,  prilagođenom različitim muzičkim ukusima, uz “Dječiju Nova godina” i dnevne žurke sa popularnim di džejevima. Prema podacima lokalne turističke organizacije Herceg Novog tokom tri dana je u ovom gradu boravilo oko 15.000 posjetilaca", rekli su iz Nacionalne turističke organizacije.

Dodajući da je u Baru treću godinu za redom organizovana manifestacija „Novogodišnji hepening“ na trgu Vladimira i Kosare.

Pored muzičkog dijela,ističu, dječije predstave, posjetioci su mogli da uživaju u klizalištu kao i da degustiraju i kupe barske specijalitete na štandovima koji ukrašavaju trg tokom praznika.

Procjena je da je tokom trodnevnog programa na trgu Vladimira i Kosare u Baru bilo oko 13.000 posjetilaca, dok na klizalištu svakog dana u prosjeku ima više od 500 klizača.

"I u glavnom gradu, četvrtu godinu za redom organizovan je bogat praznični program. Podgorica odiše pravom prazničnom atmosferom, prije svega zahvaljujući prvom Podgoričkom prazničnom  Pazaru, na glavnom gradskom trgu Trgu nezavisnosti, koji će trajati  do 10. januara. U duhu praznika postavljeno je i klizalište u Njegoševom parku, a nastupi poznatih domaćih i regionalnih muzičkih imena okupili su 10.000 oko posjetilaca tokom prazničnih dana, prema procjenama turističke organizacije Podgorice", stoji u saopštenju.

Crnogorski zimski turistički centri, na prvom mjestu Žabljak i Kolašin su tradicionalno posebno atraktivni za doček Nove godine i bilježe maksimalnu popunjenost.

Navodi se da, u hotelima koji su pripremili program se i ove godine tražilo mjesto više.

Zimska sezona, dodaju, je otvorena sredinom decembra, tako da svi posjetioci ovih gradova mogu uživati u zimskim čarolijama, skijanju, vožnji snow borda, hodanju na krpljama,  uz novitete u ponudi kao što su staze za nordijsko skijanje u ovim gradovima, avanturistički parkovi i nacionalni restoran na Crnom jezeru.

"S obzirom na dobru popunjenost kapaciteta, kako hotelskih, tako i privatnog smještaja u crnogorskim turističkim centrima tokom praznika, očekuje se da će se i na planu prihoda  pozitivan trend iz 2018. koja je bila rekordna kada je u pitanju sektor turizma, nastaviti i u ovoj godini", zaključuju iz NTO-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.