Darmanović: Neprihvatljivo da Srbija štiti bjegunca od naše pravde
Srđan Darmanović, foto:AA

Slučaj Branke Milić

Darmanović: Neprihvatljivo da Srbija štiti bjegunca od naše pravde

Mnogo je razloga da Crna Gora bude zadovoljna rezultatima na spoljnopolitičkom planu u 2018, kaže za Novu M ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Otvorili smo još dva pregovaračka poglavlja i time zadržali lidersku poziciju u regionu. Uspješno smo se, kaže, i integrisali u NATO strukture.

"Kao nova članica postali smo jedan odgovoran i ozbiljan saveznik, bez obzira što smo mala zemlja i sada se već osjećamo i ponašamo se da smo tamo duže nego što jesmo. Naši odnosi sa susjedima su i te kako napredovali", kaže ministar Darmanović, dodajući da je Crna Gora, kao predsjedavajuća A5 pomogla Makedoniji da dobije poziv za NATO.

Naglašava da je iza nas jedna aktivna godina, u kojoj je naša zemlja imala mnoge benefite od ovakve vanjske politike.

"Naši turistički potencijali su pokazali svoje puno značenje u poslednje dvije godine . Broj turista je rastao možda brzinom koja nije ni očekivana i u prošloj i u ovoj godini, a investicije iz zemalja NATO-a su se više nego udvostručile u poslednjih godinu dana u odnosu na prethodni period" istakao je crnogorski šef diplomatije za Novu M.

Iako je uticaj Rusije na prostor Balkana smanjen u odnosu na 2016. godinu, ta zemlja je i dalje nastavila sa revizionistickom politikom kako u globalnim odnosima tako i u regionu. Zaoštravanja odnosa u odnosu na CG nije bilo.

"Naši odnosi su ušli u neku, rekao bih malo mirniju fazu, iz tog ugla bi se možda moglo reći da je Rusija prihvatila i shvatila da je sada članica NATO-a i da će možda u nekoj perspektivi biti šanse da se naši odnosi normalizuju ili postaju slični odnosima Rusije sa drugim članicama NATO-a",  poručio je ministar.

U poslednjem periodu bilo je oštrih poruka od strane srpske vlasti, posebno nakon glasanja Crne Gore da Kosovo postane članica Interpola.. 

Uvjeren je da se sa prijateljima i partnerima može doći do zajedničkog rješenja.

"Ja sam više puta govorio da se naša ekonomska saradnja odvoja veoma dobro, da je Srbija veliki spoljno trgovinski partner i da mnogi zajednički projekti idu zaista dobro. Mi sada imamo taj slučaj da Srbija u svojoj ambasadi jednu osobu koja se može tretirati kao bjegunac od pravde.  Za nas je u potpunosti neprihvatljivo da Srbija na svojoj teritoriji u našoj državi štiti bjegunca od naše pravde, a uz to je navodne garancije da se to neće desiti dala i Srpska pravoslavna crkva. Mi koristimo standardna diplomatska sredstva, vjerni smo međunarodnom pravu i međunarodnim standardima, ne žurimo u rješenju toga pitanja, ali je sasvim sigurno da tako nešto neće moći trajati u nedogled", istakao je Darmanović.

Kako je kazao, nada se da će Srbija prije svega pomoći sebi rješavajući taj problem, pa time i Crnoj Gori.

"Ali, ukoliko se to ne desi biće primijenjena sva poznata diplomatska sredstva za takve stituacije – zaključio je Darmanović za TV Nova M.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.