Venecija od jula naplaćuje ulaz u grad, taksa od 2,5 do 10 eura

Venecija od jula naplaćuje ulaz u grad, taksa od 2,5 do 10 eura

Grad Venecija planira da od jula ove godine počne da naplaćuje ulaz u istorijski centar grada svim posjetiocima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 eura, kako bi ograničio masovni turizam koji „guši grad“.

Mjera, koja se uvodi u okviru italijanskog zakona o finansijama, a koja je definitivno izglasana u subotu, predviđa da Venecija počne da naplaćuje boravišne takse, čiji će iznos zavisiti od sezone, svim posjetiocima, bilo da provode noć u gradu ili samo prolaze kroz njega, prenosi sajt 20 minuta.

Takva mjera već postoji na Lampeduzi i još nekim ostrvima.

Prema prvim procjenama, te takse bi mogle da donesu Veneciji do 50 miliona eura godišnje.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro nedavno je poručio da će novim zakonom o budžetu gradskim vlastima biti odobrena naplata pristupa istorijskom centru grada svim posjetiocima, a ne samo onima koji dolaze na noćenje.

Brunjaro je na Tviteru saopštio da će takse biti proširene na svakoga ko stiže u grad kako bi bilo „omogućeno bolje održavanje grada i čistoće i kako bi građani Venecije mogli da žive sa više pristojnosti“, prenio je AP.

Svake godine Veneciju posjeti oko 25 miliona ljudi, od kojih oko jedna petina provede noć u istorijskom centru.

Posjetiocima koji dolaze da prenoće trenutno se naplaćuje mala suma za jednu noć, navodi agencija.

Brunjaro je rekao da su troškove čišćenja i održavanja grada do sada plaćali samo građani Venecije.

Tanjug/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.