Roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe
ilustracija

Podgorica

Roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe, kazali su Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

Najčešći razlozi, kako su naglasili, koji majke navode za odluku da ostave svoju bebu nakon rođena, jesu socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica.

“U Kliničkom centru Crne Gore godišnje je prosječno bilo od dva do tri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba nakon porođaja. Sve napuštene bebe su adekvatno zbrinute u saradnji sa centrima za socijalni rad. Tokom ove godine zbrinuto je dvoje djece”, navode iz KCCG-a.

U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, pojašnjavaju, nadležno osoblje KCCG-a, socijalni radnik i psiholozi pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete.

"U slučaju kada je odluka konačna, odmah se uključi Centar za socijalni rad koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete zbrinulo", pojašnjavaju iz KCCG-a.

Kao važno ističu da su ranije djeca smještana u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, a sada se češće zbrinjavaju u hraniteljske porodice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.