Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore
ilustracija

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici, Jap Sprej.

"Vlada bi, nakon što je razvila kredibilnu fiskalnu strategiju, trebalo da se drži dogovorenih ciljeva, čak i ako ekonomski rast uspori, kako bi se vratila fiskalna ravnoteža i smanjio javni dug", rekao je Sprej agenciji Mina bizinis.

Projekat autoputa je, kako je kazao, značajno povećao teret javnog duga i nosi značajan rizik promjene kursa, jer je kredit izražen u američkim dolarima.

"Iako su izgledi za rast u Crnoj Gori relativno dobri, fiskalni suficiti u narednim godinama će uvjeriti tržišta o dugoročnoj održivosti zemlje", ocijenio je Sprej.

Ekonomija je, kako je podsjetio, premašila očekivanja u 2017. godini. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 4,7 odsto, podstaknut investicijama, posebno u projektu izgradnje autoputa i vodećim razvojem turizma na obali, kao i privatnom potrošnjom, podstaknutom relativno visokom stopom kreditiranja.

"Ekonomija je nastavila da jača u prošloj godini, a rast u prvoj polovini godine procijenjen je na 4,8 odsto, ponovo sa sličnim pokretačima kao i 2017. godine. Na osnovu ovog snažnog učinka, povećali smo našu prognozu za ukupnu stopu rasta za prošlu godinu sa 3,7 odsto u maju na 4,2 odsto u našem novembarskom izdanju Regionalnih ekonomskih perspektiva", precizirao je Sprej.

On je naveo da u EBRD-u očekuju da će rast u ovoj godini biti umjeren do tri odsto, zbog fiskalnih mjera štednje usvojenih u 2017, a trenutni ciklus izgradnje na autoputu završava.

"Članstvo u NATO predstavlja veliku prekretnicu na putu Crne Gore ka članstvu u EU. To signalizira stabilnost zemlje i dalje će poboljšati investicionu klimu. Evropska komisija (EK) je u februaru istakla mogućnost da Crna Gora postane članica EU ako postigne zadovoljavajući napredak u sprovođenju neophodnih reformi. Opet, ovo je ohrabrujući signal za strane investitore", ocijenio je Sprej.

On je dodao da iskustvo i istraživanja EBRD-a pokazuju da su preduzeća zabrinuta zbog problema kao što su konkurencija iz neformalnog sektora i carinskih i trgovinskih propisa, dok je korupcija i dalje izazov.

"Kako bi se pomoglo vlastima u rješavanju ovih pitanja, EBRD je počeo da pruža podršku Savjetu za konkurentnost, koji predstavlja platformu za javno-privatni dijalog u Crnoj Gori. EBRD podržava tu instituciju obezbjeđivanjem stalnog, profesionalnog sekretarijata ekonomskih, pravnih i političkih eksperata i očekujemo da Savjet sprovede uticajne reforme", poručio je Sprej.

Prema njegovim riječima, jačanje investicione klime u Crnoj Gori neće samo podržati ekonomski rast i privući nove investicije, već će biti od ključnog značaja i za put Crne Gore ka pridruživanju EU, čija je podrška strateški prioritet EBRD-a.

On je ocijenio da sektori kao što su turizam i obnovljiva energija nude dobar potencijal za ekonomski rast.

"Proces približavanja EU će zahtijevati od zemlje da ulaže velika sredstva u infrastrukturu, koja uključuje ne samo puteve, aerodrome i željeznice, već i opštinsku infrastrukturu kao što je upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman, zdravlje i obrazovanje. Ako se dobro upravlja, to može dati ekonomiji dodatni podsticaj i ponuditi zanimljive mogućnosti za investitore, posebno ako se neki od projekata mogu obaviti u privatno-javnom partnerstvu", objasnio je Sprej. 

Mina biznis/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.